Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
dröm


Gamlamormor och jag

 

Denna gång var det min tur att ta hand om gamlamormor. Förra gången hon besökte oss bodde hon hos min syster.

Där stod hon i sin svarta kappa med fjäder i persianhatten. Någon nytta kunde hon väl alltid göra tänkte jag. Tanten förekom mig och började plantera liljor hon grävt upp på kyrkogården i bergsskrevan i min trädgård. Eftersom hon var nästan blind och fingrarna var kalla som graven märkte hon inte att jag redan grävt ner astrar och vårlök, kastade bort dem i tron att det var ogräs och lät sina jordstammar breda ut sig. När hon fick en stor lök i handen skyllde hon på mig.

För att rädda resten av växterna satte jag mormor att diska i stället. Först klagade hon på att jag inte ägde något förkläde, sedan på att jag hängde min ljusblå överdragströja på handdukshängaren i stället för på klädhängaren i hallen. Jag förklarade att om jag hängde den i hallen skulle jag glömma bort den och smutsa ner en ny tröja nästa gång jag skulle baka, men mormor var envis. Hon slet och drog i tröjan med sina kalla händer och vassa naglar. Frågan var om hon faktiskt var starkare än jag, fast hon varit död i tjugo år, eller om jag bara inte orkade bli tillräckligt arg?

- Vad gör du här egentligen, fräste jag lamt. Du har ju alltid gillat min syster bättre, varför går du inte till henne?

 




Prosa av Nanna X
Läst 185 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2015-01-03 09:46



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Nu känns den ännu kusligare, eller mer konkret fingrande i blomjorden.. Kul att hon blev med i kalendern!

Kanske faktiskt handlar om hur svårt spöken har att iaktta och interagera med våra fysiska betingelser... tror sig ingripa som ogräsplockare t.ex. - fast får andra konsekvenser...?
2020-12-16

  TrollTörnTrappan VIP
Förkläde äger ej heller jag, men blir inspirerad att skaffa ett, eller hänga annat plagg vid diskhon.

Jo, här handlar det nog om hur gamlamormorn inte vill /inte kan /se dina behov och preferenser?! - vilket återspeglar sig i hennes behandling av "ogräset".

Har för övrigt känt större kuslighet hos flera av dina andra drömtexter, fastän denna förstås spelar i samma division.
2015-01-05

  i af apa
under ytan
finns kylan...
2015-01-03

    prima donna
Litet läskig dröm, mycket som ligger under ytan kanske ?
2015-01-03

  Veven
läskigt realistiskt...
2015-01-03

  Marita Ohlquist VIP
Tolkar det som en mardröm.
2015-01-03

  Stefan Albrektsson
Ännu en märklig och lätt obehaglig dröm - men ändå mer jordnära/realistisk, och det verkar ligga en hel del under ytan...
2015-01-03

  Respons VIP
En besökare i minnet som väcker känslor verkar det som
2015-01-03
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X