Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Surkärring



Surkärring
gnäller om allt
hackar på barnen
klagar på maken
skyller på vädret

En riktig martyr
ömkar sig själv
vänder solen i sot
byter glädje mot ilska
ser alltid ett moln
på himmel så blå



Eller är det årets första vårdepression?




Fri vers av Jojo
Läst 339 gånger
Publicerad 2006-04-09 12:12



Bookmark and Share


  Bengt VIP
ha ha ha
underbart!
vi har alla en surkärring inom oss!
2006-04-25

  Cinemiracle
Den som är medveten om sitt tillstånd diskvalificerar sig från det... Alltså är surkärringen förmodligen ingen r-i-k-t-i-g surkärring egentligen ;-) Bra beskrivning annars! Kort och kärnfull med bistra iakttagelser och ljuvligt bildspråk. Och ja - våren är en jobbig tid. Vintertröttheten skalll bytas mot sommartidsomställningsförlamningströtthet och vinterns mörkerdepression skall omvandlas till vårdepression. Sådant tar kraft :-)) Du orkar ändå se framtiden an och talar redan om nästa vårdepression.
Glad blir jag av din lätt cyniska ton, ändå full av värme! Glad påsk - eller iallafall en ganska glad påsk.
2006-04-14

    Mejja
Tror inte på nåt vis att du skulle vara gnällig du har fått en släng av vår depression..... känner igen mig så väl.... ja depression kan man få vilken årstid som hellst. Det är lika konstigt som att man får städ dille så snart solen skiner och alla andra springer ut.
2006-04-12

  Pica pica
Ooops! Jag menar ju uppsats i form av essä eller så, knappast något som satts upp. Tur man inte ska bli svenskafröken ;-)
2006-04-11

  Pica pica
Att bli deprimerad under våren är nog inte särskilt ovanligt alls. Om jag inte missminner mig, sker till och med de flesta självmord just under denna årstid.

Och kanske är det inte så konstigt. Är man nedstämd i grunden och vistas i en värld där solen skiner och omgivningen sprudlar av yster vårglädje, ja då vill man nog bara stänga in sig i ett litet mörkt rum. Får man inte det, utan förväntas vara lika pigg och käck som alla andra, då är det inte konstigt att man blir irriterad och ilsk.

Våren är dessutom inte bara värme, ljus och fågelsång. Den är också en bubblande kittel av miljoners måsten. Särskilt om man är småbarnsförälder bosatt i hus med trädgård. Så nog tusan kan man bli deppig också på våren. Dessutom är irritation ett av flera typiska symptom på just nedstämdhet och depression.

Oj, nu blev det visst en uppsatts av min kommentar. Nåväl, jag tycker din dikt på ett mycket bra sätt belyser hur nedstämdhet kan visa sig. Och säkert finns det många som känner igen sig. Dessutom gillade jag särskilt "vänder solen i sot". Häftig metafor!
2006-04-11

    ej medlem längre
Vårdepression? Hmm, vinterdeppighet har jag hört om, men att folk blir deppiga av ljuset och pånyttfödelse..Då måset deras hjärtan väl ändå sitta långt inne? ;) Inte vet jag..¤hoppar runt i solskenet¤
2006-04-09
  > Nästa text
< Föregående

Jojo
Jojo