Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

På tidigt 60-tal

 

På tidigt 60-tal, när jag gjorde lumpen, accepterade jag först att bli sjukvårdare med kpist. Efterhand upplevde jag mig som så kluven att jag valde att begära vapenfri tjänst. Det innebar tre månader extra utöver de tio som var givna.

Vi var tre som ansökte: en var skotträdd, en hade religiösa motiv och sen jag som enbart hade moraliska argument.

Den kritiska frågan var att om min familj skulle angripas med beväpnat våld skulle jag då inte försvara dem? Svaret var och är givet. 

Intervjun med kaptenen på plutonen ledde ingenvart. Han medgav att underbefälen var otillräckliga. Jag menade att det de enda fiende jag såg var dem. De hade berättat om FN-tjänst i Kongo, där det skrämt upp ”infödingar” i träden och sedan skjutit ned dem.

Som militär sjukvårdare som vapenvägrat hamnade jag på militärsjukhuset i Hässleholm. Jag fixade varmbad åt läkare och tandläkare, (som drog ut visdomständerna) och som i sin tur lärde mig att spela schack.

Så småningom lyckades jag få bo utom kasern och hyrde mig en vindsvåning där jag kunde möta min första kärlek! 

 




Prosa av Fredrik P. VIP
Läst 280 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-01-16 17:47



Bookmark and Share


  Stefan Albrektsson
En spännande text fylld av minnen som säkerligen format dig. Jag vägrade värnplikt och satt således i fängelse (+böter) pga moraliska betänkligheter. En riktigt vidrig detalj i din text är befälens FN-historier... tvi.
2015-01-20

  sommarmoln
Underbart vännen!! Önskar jag levt då redan på sätt o vis!:)
2015-01-17

  aol
Bra gjort Fredrik själv flöt jag bara in nu blev jag kock och jag trivdes så med grabbarna, men annars avskaffa krig och militär ta bort rädslan mellan nationer då behövs den inte, bygg upp tillit istället, men det är nog en bön att stilla bedja om,
2015-01-17

  Cris
Håller med Daniel. Du skriver så att man läser. Börjar läsa och drivs fram. Du hade kunnat fortsatt. Länge. :-)
2015-01-17

  Daniel_78 VIP
En prosa som leder mig från krig till kärlek. Du skriver så man läser, vidare, det känns som texten är på väg vidare.
2015-01-16

  ULJO
Härligt att ta del av dina lumparminnen.
2015-01-16
  > Nästa text
< Föregående

Fredrik P.
Fredrik P. VIP