Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
gamut=färgomfång/tonomfång


gamut

 

de sepiabruna fotografierna
framvisar en subjektiv sanning

de svartvita en objektiv

jag försöker systematisera
sorterar vartannat för att jämföra motiven
vedspisar byrålådor ansikten

det finns överensstämmelser
och fullständiga motsättningar

jag ger upp
verkligheten är multicolour

för att inte tala om övertonerna




Fri vers av Nanna X
Läst 234 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2015-01-24 12:12



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
...eller försök att ofärga sin egen färgrikaste grund?! [mjo, det är vi som färgar och/eller ofärgar, men vi är ju en del av världen. Liksom subjektivt inryms i objektivt - fastän våra bilder av vad det objektiva innebär kanske ofta är alltför fantasilösa?!]
2015-01-25

    Tommy M
Dikten ramlar in i filosofin, ett inte helt lätt område. Begreppen "sanning", "subjektiv", "objektiv" och "verkligheten" är inte oproblematiska.

Sanningen kan knappast vara objektiv (inte ens två plus två är fyra), möjligen subjektiv - eller så är den genom att den är TÄNKT existerande bortom denna indelning. "Das Denken bildet Subjekt und Objekt, ebenso wie alle andere Begriffe" som den gode Rudolf Steiner uttryckte det ("Tänkandet bildar subjekt och objekt, liksom alla andra begrepp.") Tankarna och sanningarna är således enligt RS fria skapelser, som bara kan prövas gentemot iakttagelser och andra tankar.

Avsikten med dikten är väl inte att diskutera kunskapsteori, men den väckte dessa funderingar.

Det är befriande att du skriver "verkligheten är multicolour" - det finns folk som hävdar att färger "egentligen" inte finns, det finns bara våglängder...
2015-01-24

  TrollTörnTrappan VIP
Är världen till sin natur färgande?? färgande av sin egen svartvita grund? Hm... kanske klokare att fortsätta sortera byrålådor trots allt :-)
2015-01-24

  TrollTörnTrappan VIP
Skön process... sedd genom ditt subjektiva objektiv. Sepia färgar sanningen, som i sin tur blott är en del av universal-skalan som färgar av sig...
2015-01-24

    prima donna
Spännande! Gillar nog att verkligheten är multicolour och att du ser färger i allt är fascinerande och en gåva!
2015-01-24

  stenhur VIP
"jag ger upp" förståeligt men du kommer att lockas dit igen av övertoner och färgnyanser, dessa naturgivna fenomen som både är strängt lagbundna och gäckande mystiska som Näckens musik.
2015-01-24
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X