Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En vanlig och mycket använd växt


Blåbär

Blåbär, Vaccinium myrtillus, är ett dvärgträd, som är 15-40 cm högt och tillhör familjen ljungväxter. Arten förekommer mycket i Europa och Asien. Cirka 17% av Sveriges yta beräknas vara täckt med blåbärsris.

Blåbär är en nyckelart, dvs. viktig för andra arters överlevnad och för biologisk mångfald. Olika fågelarter och däggdjur har blåbär i sin föda. Fjärilar och humlor skaffar nektar genom blåbärens blommor.

Människan tillverkar sedan länge saft, soppa och sylt av blåbär. Blåbär har även använts som medel mot diarrésjukdomar och andra magåkommor samt som folkmedicin vid mild diabetes. Bladen kan användas till te.




Prosa av boen
Läst 257 gånger
Publicerad 2015-08-30 15:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen