Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Foto ur författarens eget arkiv, Ingå fiskehamn på höstmorgon.


TIDIG MORGON I FISKEHAMN

Havets delikatessers hovleverantör
heter Krister.
Han är fiskare från yttre skärgården.
Han bor vid fiskevatten i Degerby,
lever och fiskar där.

Jag har inte frågat ut honom
något om hans liv
I min fantasi har jag bildat
en profil om honom.
Jag vill inte störa honom vid hans fiskdisk.

Vi träffas en gång i veckan,
tidigt på lördagmorgon.
Han kommer med sin båt till Ingå hamn
med sin fångst, fisk i stora mängder.
Han är ofta allena, annars
eskorterad av sin charmiga maka.

Fiskståndet öppnar klockan åtta varje lördag.
Hans sortiment har vacker arrangemang.
Varje fisksort i sin egen låda
råa fiskar i iskross, rökta utan, bredvid en skylt
med text vilken fisk och pris per kg.

Innan han öppnar och börjar handla
står redan en lång kö par om par
framför handeln. Där armbågas man ej fram!
Har lärt mig att vakna, gå och handla i tid tidigt
så blir man nöjd och sin sort hinner ej ta slut.

På saludisk ligger alla härliga fiskar
att välja till ditt middagsbord
färska filéer av
abborre, sik, lax, gös och gädda
halstrade och stekta strömmingar
rökt sik, böcklingar,
varm och kall rökt lax,
gravad lax av norsk lax eller
Ingå lax, hemtraktens egen fisk från Östersjön.
Där finns också alltid rökta laxfenor,
min egen favorit.
Råa eller stekta fiskbullar och -biffar
och hans makas utmärkta lax- och räkröra
Ofta finns rökt ål och rökta flundror.

Magnifikt att kunna handla fräsch fisk idag
nära produktionsställe
då merpart av kökets livsmedel köps i market!

© Heikki Hellman 2015-09-11





Fri vers av Heikki Hellman
Läst 378 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2015-09-11 18:45



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Påminner mig om barndomsåren. Farfar var yrkesfiskare i Västerviks skärgård (se platsen i mina utställningar!)
Pappa tullöveruppsyningsman i Västervik och cyklade ned till hamnen varje lördagsmorgon för att köpa färsk fisk.
2015-10-16

    ej medlem längre
Sitter här i vackra Marbella och blir varmare än den fantastiska spanska kvällen av Din fina betraktelse!
2015-09-13

  ResenärGenomLivet VIP
Du frestar verkligen med ditt generösa berättande...det låter underbart att kunna handla på detta vis...fantastiskt foto därtill...
2015-09-12

  Palett
Trevlig text om fiskemarknaden vid hamnen.
2015-09-12

  Chawa VIP
Så härligt berättat att det vattnas i mun! Närproducerat är underbart!
2015-09-11

  walborg
Så härligt att se bilden från Ingå hamn och höra berättelsen om fiskaren - jag skulle också stiga upp i ottan för att handla varje gång!
2015-09-11

    ej medlem längre
Mycket fint presenterar du här fiskhallen med alla dess delikatesser. Förstår att det måste vara trevligt att få handla färsk fisk direkt från havet.
2015-09-11
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman