Havets delikatessers hovleverantör
heter Krister.
Han är fiskare från yttre skärgården.
Han bor vid fiskevatten i Degerby,
lever och fiskar där.
Jag har inte frågat ut honom
något om hans liv
I min fantasi har jag bildat
en profil om honom.
Jag vill inte störa honom vid hans fiskdisk.
Vi träffas en gång i veckan,
tidigt på lördagmorgon.
Han kommer med sin båt till Ingå hamn
med sin fångst, fisk i stora mängder.
Han är ofta allena, annars
eskorterad av sin charmiga maka.
Fiskståndet öppnar klockan åtta varje lördag.
Hans sortiment har vacker arrangemang.
Varje fisksort i sin egen låda
råa fiskar i iskross, rökta utan, bredvid en skylt
med text vilken fisk och pris per kg.
Innan han öppnar och börjar handla
står redan en lång kö par om par
framför handeln. Där armbågas man ej fram!
Har lärt mig att vakna, gå och handla i tid tidigt
så blir man nöjd och sin sort hinner ej ta slut.
På saludisk ligger alla härliga fiskar
att välja till ditt middagsbord
färska filéer av
abborre, sik, lax, gös och gädda
halstrade och stekta strömmingar
rökt sik, böcklingar,
varm och kall rökt lax,
gravad lax av norsk lax eller
Ingå lax, hemtraktens egen fisk från Östersjön.
Där finns också alltid rökta laxfenor,
min egen favorit.
Råa eller stekta fiskbullar och -biffar
och hans makas utmärkta lax- och räkröra
Ofta finns rökt ål och rökta flundror.
Magnifikt att kunna handla fräsch fisk idag
nära produktionsställe
då merpart av kökets livsmedel köps i market!
© Heikki Hellman 2015-09-11