Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En text till mina finska talande vänner med översättning på svenska Fotot är inte mitt eget utan av Roger Olander


TUOKIOKUVA - HÖSTSNAPSHOT

Metsässä ja mailla
hiljaisuus
luritukset, laulut, ääntelyt
vaienneet.
Kastekyynel neulasessa turpoo,
putoo lätäkköön, plim!

Puut
aataminasuun riisutut
kyyristelevät
noloissaan.
Kesäasut, vanhanaikaiset,
kuihtuneita,
ovat kuolleita lehtiä!

Rauha,
luoja lepää!
”Valekuolemassa”
elämä piilossa.
Tarmonpesä latautuu
uuden tulemisen toivossa!
Kaikki eläväiset
eivät rentoudu eivät torku!

Tiaiset,
talven ilonlähde
sävyttävät pihan puutarhan.
Elämä voittaa!

© Heikki Hirvonen 23-10-2016

Samma på svenska:

I skog och mark
tystnad.
Ljud, fågelsång, läten
tigit.
Daggtår hänger i barr,
sväller i pöl, plim!

Träd
i adamsdräkt.
Avklädda
hukar sig skamsna.
Sommarskrud, passé,
vissnade löv.
Feuilles mortes.

Frid,
skapelsen vilar.
Skenbart död,
osynligt levande.
Laddar
sina energiförråd,
i återseendets hopp!
Alla levande slöar ej
kopplar inte av.

Mesar
glädjekälla på vintern,
ger nyans
på gården, i trädgården.
Livet vinner!





Fri vers av Heikki Hellman
Läst 299 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-10-25 03:45



Bookmark and Share


    maija tuori
Hienosti runoilet ! sinulla on taito maalata tunnelmat !
2016-11-05

  ResenärGenomLivet VIP
Tycker mycket om höststämningen i din dikt...och hoppet om en ny vår...
2016-10-27

  Alysse VIP
Så fint med dikten på två språk! Vilket gör att även vi som inte förstår finska kan njuta av skönheten orden förmedlar. Underbara målande beskrivningar och liknelse!


"Daggtår hänger i barr"

Den meningen älskar jag. Så ljuvligt vackert!






2016-10-26

  Goraxy 89 Orion VIP
Kuulostaa paremmalta Suomeksi !!!

KIITOS !
2016-10-26

    ej medlem längre
En mycket vacker och stämningsfull dikt om den vackraste av årstider.
2016-10-25

  Jan Widströmer VIP
Optimism om hösten väl formulerad och kan behövas isht för dem som drabbas av höstdepression, ett vanligt fenomen när ljuset viker.
2016-10-25

  M M Mannheim VIP
kiiva
2016-10-25
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman