Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Guldgrävarsång

Det var den röda malmens makt
som drog mig ut i världen
finn guld de till mig sagt
så jag drog bort från lugna härden

Jag sökte guld och det jag fann
hela världen då jag glömde
jag märkte ej att tiden försvann
blott om mera guld jag drömde
´
Jag slita fick så kall och vit
där solljus över Atlanten kom och gick
mitt hjärta kändes som granit
för av något gott jag aldrig njuta fick

I ivern glömdes mor och far
och vännen så glad och huld
mitt liv en mardröm var
för tanken den vara mera guld

I lustig dans gick år efter år
bland is och snö och köld
tidens silver spann i mitt hår
men på guld blev jag ej nöjd

Men så en dag provianten tröt
och boplatsen var mörk och kall
över vidder isig snöstorm tjöt
med vildhundarnas skarpa skall

Nu var jag där och frös och svalt
bland allt mitt guld jag ramlat på
då först insåg jag att jag missat allt
vad jag på livets färd kunnat få

Nu först från verkligheten jag vaknat upp
och märkte att jag gammal var och svag
jag förstod att jag gjort min sista kupp
och stod inför dödens hård farna lag

Hur jag då över denna gula sand
förbannade mig och svor
och över detta kallsinta land
där endast guldets feber bor

Det strömmar guld varthän jag ser
och livets afton nalkas skall
snart min sista sömn livet ger
och guldgrävarens saga är all

Min sjungna psalm med stormar utan prat
inget kors pryda min grav
bara fickans guld i mångfaldens kvadrat
metallen som mig såren gav

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 549 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2016-12-14 16:22



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Guld stjärna till dig .)
2016-12-18

  ResenärGenomLivet VIP
Det är tragiskt när begäret får råda...bra dikt om hur man kanske inte vill ha det ändå...
2016-12-16

    Dan Myrbeck
Mot guldfeber finns
ingen antibiotika.
2016-12-16

  Fem hjärtan VIP
Fin och tänkvärd!
2016-12-15

  Ingrid Trolle
Dansen kring guldkalven
fint skildrad. Tyvärr är
dansen oändlig med
ständigt nya dansare
2016-12-15

    Elisabeth Nilsson VIP
Mycket bra och tänkvärd dikt om Mammons inflytande. För sent att vakna när ålderdom och död knackar på.
2016-12-15

    ej medlem längre
Strålande berättat om Mammons avgudadyrkan!
2016-12-15

    ej medlem längre
Jaa, så kan det gå om man låter rikedomen få makt över sitt liv. Säkert kunde många känna igen sig här!
Mycket bra skrivet!
2016-12-14

  Marita Ohlquist VIP
Den gyllene drömmen blev en mardröm!
2016-12-14

  Marianne Räf
Riktigt bra rimmat om
guldfebern!!!! ;D
2016-12-14

    ej medlem längre
Äkta guldpoesi!
2016-12-14

  Niliboy
Ja, när seklet var ungt reste många till America å Canada, Förf. Harry Macfie har skildrat detta m. Fint i sina böcker!
2016-12-14
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO