Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Text och foto: Lindha W Gustavsson Copyright ( C )


I Edens Lustgård


För ett par veckor sedan återkom vi efter att besökt sagoön Teneriffa. Vi har varit där tidigare men då på den södra delen, närmast Afrikas kust, den här gången valde vi den norra delen.
Är det så att man enbart vill ha sol och bad skall man välja den södra delen, som är betydligt mer solsäkert. Vi valde den norra denna gången då vi ville se mer av den prunkande gröna naturen och det kuperade landskapet. Luften där är fuktigare och lite svalare, men blomningen på norr är oslagbar.
 
 
En av dagarna gjorde vi ett besök i Puerto de la Cruez:s botaniska trädgård, en upplevelse som att komma till Edens lustgård, för jag kan bara inte tänka mig att det är vackrare där?
Vi åkte taxi dit upp (några km) – som för övrigt är mycket billigt på Teneriffa. Alla taxibilar är kommunalt ägda så det finns ingen konkurrens. Vägen till den botaniska trädgården lutade hela tiden uppåt, så det kändes inte fel att åka taxi dit. Entrén var också billig – endast 3 euro (ca 30 kr/pers) för att komma in i detta paradis, och det var värt varenda krona.
 
Jag blev förstummad när jag steg in genom portalen och såg de stora vackra träden komma emot mig, när man vandrade runt de slingriga små gångarna.
Bladen på träden (eller som här hemma där vi har dem som krukväxter) var långt större än toalettlock. Stammarna på träden var många många meter i omkrets. Tänk er att se denna djupa mörka grönska med olika sorters träd.
Monstrea, olika sorters palmer (däribland yuccapalmer), fikus, hibiskus, de ljusblå vackra blommorna på jakarandaträden, hortensia, dracena, alovera, fredscalla, kaktusar, aralia, samt suculenter.
Säkert har jag glömt en hel del för där fanns ALLT, fast i XXXL format – mäktigt.
 
Den röda blomman Clivia lyste med sin prakt i mängder, såsom vi kan se maskrosor breda ut sig, för att inte tala om de vackra orkidéer som fanns runt varje hörn.

I detta paradis kunde man dessutom sitta lite varstans och begrunda livet och njuta av det vackra i parken på bänkar som fanns utplacerade.
Så mycket vackra och stora blommor, gröna träd och en enorm fågelsång tror jag mig aldrig upplevt tidigare (och då har jag/vi ändå rest runt lite varstans tycker jag). Små porlande bäckar förhöjde känslan att vara i Edens lustgård, och platsen var perfekt för meditation och begrundan.
Jag önskar bara att jag kunde namnen på alla de vackra stora växterna som alla var ordentligt namngivna med både namn på själva blomman och tillhörande artnamn.
 
 
Det som fascinerade mig lite extra var de lianliknande revorna som hängde ner från några träsorter, och gav mig en trolsk inramning.
 
 
Till denna plats vill jag gärna återkomma till många gånger för att få inspiration till både dikter och sagor, och i ärlighetens namn så åkte jag dit en gång till innan vi åkte hem, bara för att få vara.
 
 
 
 
Prosa (Kortnovell) av Lindha W Gustavsson
Läst 706 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2017-04-19 19:03Bookmark and Share


  Ljusletaren
Vilken ljuvlig beskrivning om allt det fina du/ni var med om ... tack.
Fin bild av Clivia!
/kram
2017-05-12

  Lars Hedlin
Närvarande och levande!
2017-04-21

  Änglaögon
Vilken vacker oas i tillvaron du hittat. Har också besökt Teneriffa - men bara den södra delen...
2017-04-20

  soligajag_1 VIP
Vilken underbar poesi om denna Lustgård, med härliga vackra blommor och växtlighet!
Förstår att du fick massor av ideér till dina verk.
2017-04-20

  Larz Gustafsson VIP
I Edens lustgård fanns - innan syndafallet - ingen förgängelse.
2017-04-19

    ej medlem längre
Härligt mål för resan som man kan förstå av din fina text!
Fin bild också!
2017-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Lindha W Gustavsson
Lindha W Gustavsson