Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

HUR VAR DET FÖRR FARMOR OCH FARFAR?

Hur var det förr?
Vårat barnbarn, en tjej på 15 år frågade oss.
Hon skulle redovisa något på skolan.

Hon ville veta vad vi hade för lön när vi var unga på sextiotalet.
Vad vi arbetat med? Om vi var uppvuxna i hus?
Vad hyran var på vårt första gemensamma boende.

Min man jobbade som bilmekanikerlärling, han var sjutton år då året var 1963.
Han hade 1 krona och femtio öre i timmen.
Han jobbade även lördagar till kl 13.00.
Sedan bytte han till plåtslageribranschen, blev så småningom ventilationsmontör. Sista utbildningen blev en tågmästarutbildning som det hette då (konduktör på SJ).

Jag jobbade hos en familj med tre pojkar. Hjälpte dessutom till i hushållet.
Då var jag sexton år.
Jag hade endast 1 krona och 25 öre i timmen.
Sedan bytte jag jobb och jobbade i affär.
Sista utbildningen blev administrativ kommunassistent.

Vår första lägenhet hyrde vi privat av en farbror och hans son.
Övervåningen som bestod av ett stort kök med vedspis, två små rum fanns och en toalett med endast tvättställ och toastol.
Vi betalade 75 kr/mån för den lägenheten.

Vi har båda vuxit upp i hus med föräldrar och syskon.
Visst steg våra löner med åren. Det var ju ett helt annat penningvärde på sextiotalet.




Fri vers av Ezmeralda VIP
Läst 315 gånger
Publicerad 2017-11-11 13:18



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ezmeralda
Ezmeralda VIP