Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sjöstjärna

Asterias rubens.
Även om du saknar den strålglans
som rymdens stjärnor uppvisar
så har du egenskaper som gör dig
till ett väsen som vi bättre kan förstå.
Det salta vattnet är din miljö.
Vanligen har du en symmetri uppdelad
på fem armar med var sitt öga.
Gonaden, ditt könsorgan, finns också
på varje arm. Du andas med tentakler
och livnär dig på bl a musslor som du
bänder upp med de starka armarna.
Förlorar du en arm så växer en ny ut
(regeneration). Den förlorade armen
blir dessutom en ny sjöstjärna.
Munnen sitter på kroppens undersida,
anus på översidan. Du är känslig för
beröring, ljus och vattenmiljö.
Andningsorganen finns främst på
kroppens ovansida. Ditt nervsystem
samordnar jämvikt och rörelseriktning.
Trots att du saknar hjärna har du
alltså en fungerande livscykel.
Ejdrar, måsar och krabbor räknas till
dina fiender.




Bunden vers (Rim) av Nils-Ivar Lindström
Läst 200 gånger
Publicerad 2018-03-04 09:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström