Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ofärdig


Vanliga dagar

Det är en helt vanlig dag då småbarn tar sina första steg. De säger ma eller pa och upprepar lätet. När de förstår att de blir förstådda. Språkets värld.

Lika vanlig är den dagen då de tar sina små steg uppför en trappa och in i sitt allra första klassrum. Lyss: lärarens röst, stolarnas skrapande och försiktiga röster runt omkring sin.

Andra saker händer varje dag. Småsyskon; infantila, klumpiga och löjliga. Äldre syskon beter sig gåtfullt, men spännande. Taktila upplevelser. Som blod. Mer subtila, dunkla också. Plötsligt vaknar barn av att de gråter, det finns ingen förklaring därtill, åtminstone ingen föräldern kan trösta sig med när hen bäddar ner barnet i sin säng.

Jag minns en egen dröm. Jag och mamma var på bio. Plötsligt var där en annan pojke, en elak pojke som stal min mamma. Hon såg på filmen med honom och gick därifrån med honom. Svart svart, tjock, ogenomtränglig svärta i rummet, gråten i halsen. Oändlig fasa.

Plötsligt, avskyvärda dagar, då barnen gör bort sig. Glömmer att låsa WC-dörren och blir påkomna av äldre elever, som skrattar. Eller så försöker de hävda sig i lekar, arroganta, men misslyckas och följs av allmänt hån. Oförglömliga dagar. Dagar som gör ärr i minnet. Dagar som fortfarande lever tjugo år senare, som förbjuder med smärtsam instinkt, att glömma låsa WC-dörren, att försöka hävda sig och vara mer än man är.

Ovanliga dagar. Vanliga dagar.




Prosa av en gång
Läst 214 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-09-27 22:33



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

en gång
en gång