Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Detta är en dikt tagen ur en diktsamling som jag i detta nu håller på med. Den ska handla om min hemstad: en liten stad i nordvästra Skåne som har gentrifierats enormt sedan jag lämnade den.


Nya generationers själar

jag har en vacker själ,
hör jag en liten flicka säga
på bortskuren dialekt
till sin jämnåriga vän

någonstans mellan naturgodiset och fairtrade-bananerna
på ICA

de båda flickorna kan inte vara mer än tolv år 
och jag tänker
att jag aldrig hade kunnat formulera
en sådan betraktelse
i den åldern

jag tror uppriktigt inte
att jag visste vad en själ var när
jag var tolv år gammal

sådana ord var alltför abstrakta i
mitt hem

likväl visste jag att
jag hade en
Fri vers av henke_r VIP
Läst 156 gånger och applåderad av 18 personer
Publicerad 2018-10-21 16:47Bookmark and Share


  Stefan Albrektsson VIP
Många höjdare här Henke!! "Bortskuren dialekt" är rent fenomenalt - dialekternas förflackning till blek "rikssvenska", och till och med dialektala ord sjunker bort i glömska (och dessutom ligger det helt i linje med nyfenomen som "naturgodiset och fairtrade-bananerna"). Ytterst snyggt fångat i få rader!
De mest abstrakta känslor som uttrycktes i mitt barndomshem var "hungrig?" och/eller "hungrig!"
2018-10-24

  lamentationer VIP
För några dagar sedan hörde jag en femårig tjej säga: "Tiden går fortare om man inte tänker på det. Tid går alltid över"
Hon växer upp i en familj där föräldrarna är akademiska fritänkare. Javisst är även språket, tänkandet klassbundet.
2018-10-23

  Goraxy 89 Orion VIP
Intressant iakttagelse. En ny generation män/kvinnor växer upp och bland dem finns unga vuxna, barn med rent förbluffande insikter och en begåvning man inte ens kunde tro var möjlig (Jag skrev för något år sen en medelmåttligt text (Billie Holiday) om en 7 årig norsk tjej som sjunger på norska "Talent" Gloomy Sunday av "Lady Day" med en sådan djup inlevelse att man upplever att Hon är Lady Day med hela den bakomliggande tragiken - En domare undrar hur en 7 åring kan förstå texten, men Hon vet precis vad den handlar om?
2018-10-23

  Jenny Leine VIP
Ett pregnant tvärsnitt av en ny generation i belysning av den egna barndomen. Kanske tvingas barn idag bli vuxnare tidigare eller färgas av de ordbruk som föräldrarna har. Snyggt hur du tar avstamp i en konkret situation för att därefter landa i ett större perspektiv. Det stora i att skiva om det lilla i det stora.
2018-10-22

  alicja lappalainen VIP
Språk är maktfaktorn och det vet man tidigt i livet . Det är också ett tecken för klasstillhörighet. Din dikt handlar inte om generationskonflikten utan om klasskonflikten.

2018-10-21

  objekt3
REKLAM

annars bra xD
2018-10-21

  AEKiosque VIP
Tiden glider bra, motsättning mot en form av syntes. Det som gör mig extra nyfiken är vilket är 'ordet' för det Du "visste". Tar gärna emot svar.
2018-10-21

  DavidM VIP
Ett ögonblick som formar in sig i en större kontext. Du levererar sekvensen synnerligen välbalanserat, och den bjuder in till eftertanke och minnesvandringar. Mycket bra.
2018-10-21
  > Nästa text
< Föregående

henke_r
henke_r VIP