Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En dikt om vårt vackra Sverige


Sverige

Föränderliga landskap, 
förunderliga land
mitt hjärtas hem och trygghet, 
jag längtar bort ibland;
bort från vinterns mörker, 
från kyla, slask och stress
bort från ekorrhjulet, 
från vardagens tristess

Sverige, Svea rike, 
din själ den finns hos mig
de vackraste av minnen, 
de skapades hos dig
ibland en vy så vacker, 
att hjärtat tar ett språng
ibland en syn så ljuvlig, 
jag häpnar varje gång:

från klippor, över havet, 
där glittervågor slår
där mås och tärna skränar 
och segelbåtar går
från bergen, över skogar, 
där älven slingrar fram
bland lin och röda gårdar, 
som gör mig känslosam

i junis ljusa nätter, 
i sommarhagens hägn,
i julidagens skugga, 
i efterlängtat regn
det doftar ljuvt av sommar, 
av hägg och timotej
det växer tätt i diket, 
av blå förgätmigej

Förunderliga landskap, 
här vill jag alltid bo
trots svagheter och brister; 
här finns min framtidstro
Hopp om kärleksvindar, 
om hjälp och tolerans
om fördomsfria möten, 
om sunt förnuft och sans

Varthelst mitt liv ska leda, 
vart än min resa bär
jag kommer alltid åter, 
min själ finns hemma här
Mitt hjärtas land och hemvist, 
din framtid vill jag se
här vill jag bo och leva 
och aldrig överge


©JessicaMarieOlsson2019
ur diktsamlingen ”När tusen tankar far”, Viberg förlag 2019

Lyssna gärna på tonsättningen också,

musik av Anneli Westman, sång Sofie Brehnfors

Klicka här för att lyssna: Sverigevisan




Bunden vers (Rim) av Jessica Olsson VIP
Läst 869 gånger och applåderad av 21 personer
Utvald text
Publicerad 2019-06-08 20:24



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så vackert, så finstämt, Du har funnit det innersta i Sverige.
2019-06-14

  Fulbergarn
Fin text
Lyssnar
2019-06-09

  mare VIP
Jättefint diktat
den här ska jag
spara så jag kan
läsa den flera gånger
2019-06-09

  Hedvig Berg
Så fint, känner igen mig i allt <3
2019-06-08

  Hopplös själ
Fint fångat med ett flyt jag själv bara kan drömma om!
Jag avundas alltid de som kan lyfta fram det vackra på detta sätt,speciellt som jag själv är en dysterkvist i mina egna tankar.
Desto svårare att kunna medge att något är så här vackert.

Men jag får medge att det är riktigt vackert.
Fast det tar emot i djupet av min själ ;)
2019-06-08

  Rosmarin
Fin rytm och bra rim. Det flyter naturligt och fint, vilket inte är det enklaste precis! Den här kunde gott aspirera på att bli ny nationalsång (den vi har är ju väldigt otidsenlig)
2019-06-08

    ej medlem längre
"från klippor, över havet,
där glittervågor slår
där mås och tärna skränar
och segelbåtar går"

Världsklass!
2019-06-08

  Larz Gustafsson VIP
Underbar hyllning!

2019-06-08
  > Nästa text
< Föregående

Jessica Olsson
Jessica Olsson VIP