Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig i Pildammsparken i Malmö. Dagens gästpoet är TrollTörnTrappan med ett avsnitt ur dikten Jacka 33 : Svart Trollar Vitt. Foto: Nanna X.


Anden i Pildammsparken: lucka 1

 

Det är en alldeles vanlig decembermorgon. Jag går min dagliga morgonpromenad genom Pildammsparken, på väg mot bussen till Lund från Södervärn. Snön lyser fortfarande med sin frånvaro. 

Pildammsparkens speciella historia och starkt nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker, läser jag på en av skyltarna i gatlampans sken. Parken anlades till Baltiska utställningen, i skånsk folkmun kallad "Balt-i-rullan", år 1914.

Gräsänder, kanadagäss och svanar flockas vid dammens stränder. Kanske väntar de på bröd, trots att gångstigen kantas med skyltar om att vetekross är den enda tillåtna födan för vattnens andar. En fågel lyfter och jag tänker som så många gånger förr på H C Andersens saga om Den fula ankungen. Jag anar Hans Christians ande i parken, trots att jag inte vet om han någonsin var här i verkligheten. Måhända promenerade han någon gång här i sällskap med sin  stora kärlek, den berömda svenska  operasångerskan Jenny Lind? 

Jag lämnar parken och traskar vidare på Carl Gustafs väg. Alla har inte hunnit få upp sina julstjärnor än, noterar jag.

 

stad ligger tom, död

- fick ingen annans saga  -

tills fönster tänder

 

 




Prosa av Nanna X
Läst 340 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2019-12-01 07:50



Bookmark and Share


  Minkki VIP
en fin öppning - och så härligt att få sig både geografi, historia och saga till livs under det vackra fotot. Och en haiku som slänger lasso till lucka två.
2019-12-03

  KattenKin VIP
Mycket fin kalender i år också, naturlig berättarröst och intressant ämne och gästpoeten TrollTörnTrappans haiku avslutar perfekt. Applåder!
2019-12-02

    ej medlem längre
Väldigt fint! Målande.
2019-12-02

    Lars Gullberg
Aah man sliter upp luckan som en jättelik slottsdörr. Så vacker poesi. Älskar bildspråket. Du fångar verkligen platsen.

Snyggt som attan
2019-12-02

  Anya VIP
Fin inledning. Levande berättat. Passande gästdikt till din berättelse. Jag är med. Kul med kalendern även i år. Uppskattas. <3
2019-12-01

  TrollTörnTrappan VIP
Julstjärnor eller deras frånvaro är även lysande koppling till min utvalda strof!!
2019-12-01

  TrollTörnTrappan VIP
Spännande hur du tar avstamp i det mest vardagliga! Anar att något mer sagoskimrande kommer utspela sig...
2019-12-01
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X