Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig mestadels i Pildammsparken i Malmö och skrivs av Nanna X i samarbete med gästpoeter. Dagens gästpoet är Lars Gullberg med dikten Tidig morron, idag i sällskap av HC Andersen själv: https://www.andersenstories.com/da/andersen


Anden i Pildammsparken: lucka 11

 

God morgon Pildammsparken! Jag strosar genom Galatheas hage och sufsar i löven, som man säger på blekingska. Min blekingska dialekt börjar så småningom naggas i kanterna av en hyfsat vårdad skånska. Löven under pilarna i parken ligger dock kvar, ännu knappt märkta av vintern. Jag tycker mig ana ett litet bo bland de skira pillöven.

 

Ett hem 
så litet 

som hemma 

hos en 

skalbagge

 

Tummelisa i HC Andersens saga lyckades rymma  från den räliga paddan, men stället blev hon bortrövad av just en skalbagge. Närmare bestämt en ollonborre, eller oldenborre som det heter på danska. Baggen fattade tycke för den tumslånga flickan, grep henne om livet och flög upp med henne i pilträdet.

 

"Gud, hvor den stakkels Tommelise blev forskrækket, da  oldenborren fløj op i træet med hende [...] Men det brød oldenborren sig ikke noget om. Den satte sig med hende på det største, grønne blad i træet, gav hende det søde af blomsterne at spise og sagde, at hun var så nydelig, skønt hun slet ikke lignede en oldenborre."

 

Ollonborrarna som bodde i trädet flockades kring den lilla älvan. De flesta av dem tyckte dock inte alls att hon var vacker. De klagade på att den lilla flickan bara hade två ben, och inte det minsta tillstymmelse till antenner. Tummelisa blev avvisad ur ollonborrarnas träd och hänvisad till att klara vintern på egen hand i skogen.

 




Prosa av Nanna X
Läst 279 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2019-12-11 06:30



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
"Sufsar" har jag aldrig hört! - inte ens då jag satte min fot i Blekinge en gång i livet... Också härlig dansk variant med "oldenborren" - får sagan att kännas extra gammaldags [även om det inte finns någon koppling till old...]
2019-12-11

  Minkki VIP
Du bjuder på rena minnesresan genom barndomens sagor, härligt! Och Lars Gullberg ger oss ett underfundigt nötskal kring berättelsen om Tummelisa (som i min barndom gav finlandsbarnet i mig ångest, fast det gick bra till slut)

2019-12-11

  Anya VIP
Jättekul tema med HC . Hade glömt Tummelisa. Vilka sagor han skrev. Pappa läste HC för mig när jag var liten. Fint minne.
2019-12-11

  Kaptenlöjtnant
Bra läsning som vanligt..
var det norska eller danska
i mitten?
2019-12-11
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X