Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig mestadels i Pildammsparken i Malmö och skrivs av Nanna X i samarbete med gästpoeter. Dagens gästpoet är Hjalmar Gullberg med dikten Till en näktergal i Malmö, tolkad av Östen Warnerbring. Foto: Nanna X.


Anden i Pildammsparken: lucka 3

 

Arbetsdagen i Lund går i flygande fläng. När jag klafsar över studieförbundets gård i mina bruna kängor på väg mot nästa arbetspass ser jag ett intressant gytter av fotspår i årets första, lätt frusna blötsnö. Jag stannar, fotograferar.

Några rader ur en välbekant sång dyker upp i mitt huvud:

 

Den störste sångaren på denna jorden

har kommit för att skingra våra kval

jag hör musik och letar efter orden

Sjung näktergal min hemstads näktergal

 

Herregud, det är ju Hjalmar Gullberg, poeten, akademiledamoten och självmördaren. Är det i hans fotspår jag går? Jag har visserligen under flera år av mitt liv bott i Malmö och studerat i Lund liksom Gullberg. Självmord har dock aldrig intresserat mig på allvar.

På bussen till Malmö hör jag sången igen, nu på radion, med Östen Warnerbrings fina röst: Till en näktergal i Malmö https://g.co/kgs/kEqY3y

Jag slumrar till av de njutbart varierade rytmiseringarna, drömmer om Hans Christian och Jenny, och vaknar med ett ryck vid Södervärn. 

 




Prosa av Nanna X
Läst 413 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2019-12-03 00:11



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Alltså, jag älskar det här att du liksom lever med kalendern som en vän, vilket förmedlas och jag älskar berättarrösten. Absolut den finaste kalender jag någonsin följt. Tack!!
2019-12-06

  Minkki VIP
Både melodin och Gullbergs dikt var okända för mig - tack för dem. Vilken tur att Du vaknar vid rätt hållplats!
2019-12-03

    ej medlem längre
Bra skrivet! Slutraden är jättefin.
2019-12-03

  Anya VIP
Fint att ta med hjalmar Gullberg. Du berättar så levande. Jag blir sugen på en tripp till Malmö och Pildammsparken.
2019-12-03

  TrollTörnTrappan VIP
Skönt mysteriösa fotspår i "snön"... och skönt melankoliskt ändå svängande låtspår!!

Intressant nutida kalender med du-tub-länk, tassande bland allt det gamla!

Märker hur jag utgår ifrån att berättarjaget är synonymt med din egen horisont - men variationer tycks förekomma?

[Missat det mesta av Warnerbrings röst, ja, varken denna tolkning eller Gullbergs dikt har kommit i min väg förrän nu.]
2019-12-03
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X