Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig mestadels i Pildammsparken i Malmö och skrivs av Nanna X i samarbete med gästpoeter. Dagens gästpoet är Mickaela Persson. Foto av min svärdotter Blanka Dora Bodor.


Anden i Pildammsparken: lucka 10

 

I verkligheten är det ingen snö i Malmö. Pildammsparken ligger naken, våt och genomblåst. Själv ligger jag kvar under täcket, drömmer om snö och sagor:

Daggkåpornas blad 
växer under snön
gömmer älvor, gömmer honung. 
Snön och stjärnorna frasar 

En av Andersens diktade älvor var Tummelisa, den tumshöga lilla flickan som föddes med hjälp av kraften ur ett magiskt vetekorn, vaggades i ett valnötsskal, blev bortrövad av en padda och sedan bortgift eller i vart fall sambo med en rad motbjudande gestalter, den ene värre än den andre. Frågan är om paddans son var mer vedervärdig än åkersorken, eller om den blinde mullvaden tog priset?

Jenny Lind levde liksom Tummelisa i flera olika relationer. Efter två förlovningar med operasångare gifte hon sig 1852 med en pianist, Otto Goldschmidt. Sångaren Julius Günther var liksom Goldschmidt skäggig och alldaglig, föga fager. Kanske liknade den svartsjuke Andersen rivalerna vid gnagare? 

 




Prosa av Nanna X
Läst 285 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2019-12-10 06:41



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Jaså, kan det ha varit så! Vilken intressant tanke. Ja en författare har möjlighet både att bearbeta och att slå tillbaka med elaka porträtteringar. Spännande avsnitt igen, och bättre läsa efter advent än att missa kalendern som är så himla läsvärd! Och yberfin gästpoesi här också av Mickaela Persson.
2020-02-02

  Anya VIP
Tycker om hur du berättar, välskrivet med flyt. Vackert poetat av Mickaela.
2019-12-10

    ej medlem längre
Jag tycker så mycket om din julkalender!
2019-12-10

    Lars Gullberg


Om allt ändå vore en saga med lyckligt slut.

Jag föredrar sagor som speglar verkligheten. Där jag kan känna igen mig i.

Men ändå få drömma mig bort i
lite grand.
2019-12-10

  Minkki VIP
ibland är verkligheten underbarare än sagan - för var vore vi utan drömmarna som bär fröet till sagorna
2019-12-10

  TrollTörnTrappan VIP
Skönt med frasande stjärnor!! Och fräckt tilltag med alla gnagarna... Skäggiga som tomtar var kanske många musiker under romantiken?!? Nå, kommer bara på kompositörerna Brahms och Tjajkovskij nu ;-)
2019-12-10

  TrollTörnTrappan VIP
Aha, ligger och drömmer!! Så det var därför berättarjaget lös med sin frånvaro helt i förra luckan?! Nu verkar hon så smått vakna upp, medveten om sin belägenhet under täcket - icke av snö...




2019-12-10
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X