Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Pappa gjorde sorti från livet helt in style, han gick bort på julaftons morgon 2019. Vila i frid, käraste far. Tomten på bilden dekorerade jag i min barndom. Foto: Nanna X.


Julminne

 

Brasan sprakade i vardagsrummet och granen glittrade så där alldeles lagom, pyntad med röda trähjärtan från Hemslöjden, stjärnor som mamma skapat av gula ärtor och tandpetare, S-märkt ljusslinga och perfekt doserade portioner av hängande glitter.

- Pappa, när kommer tomten? tjatade min syster och jag efter lutfisken som ingen av oss åt och risgrynsgröten som vi tyvärr knappt orkade smaka på efter all annan julmat.

- Strax, tror jag, svarade pappa. Jag ska bara gå ut och köpa tidningen. 

Pappa gick aldrig bara ut och köpte tidningen, han handlade allt på Domus och tankade bilen på BP på hemvägen, det visste vi ju. Men vi spelade med i spelet, det var ju julafton. 

Vi stängde dörren till vardagsrummet och tittade på tv med mamma och mormor medan pappa gick in och rotade i källaren efter tomtekläderna och skägget med ståltrådsställningen, klapparna och jutesäcken. Om klapparna var för många fick han ta den stora papperskassen med rosarött julmotiv också.

Det bankade på ytterdörren. Jag sprang och öppnade för tomten. Lillasyster gled efter på sockarna över hallens stengolv.

- Finns det några snälla barn här?

- Jaaaaa! ropade syrran och jag med en mun. 

Vi bjöd in tomten till brasan. Han slog sig ner i en Jetson-fåtölj. Mamma serverade glögg och vi läste rim:

 

Ära vare Gud i höjden

Denna har jag gjort i slöjden

 

Tiden gick, rimmen flödade och högarna av klappar växte. Ingen fick öppna förrän alla gissat innehållet. Som vanligt frågade jag:

- Men tomten, pappa är ju inte här? Vad ska vi göra med hans klappar?

- Han kommer nog snart, ska du se! Bara låt dem ligga här så länge. 

När pappa kom tillbaka med ett gammalt exemplar av Blekinge Läns Tidning under armen var golvet redan fullt av papper och snören. Vi slickade på pappersformarna för att få knäcken att lossna, smuttade på glöggen och drömde redan om nästa jul.

 

 

 

 

 




Prosa av Nanna X
Läst 170 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2019-12-25 13:49



Bookmark and Share


  Anya VIP
Fina minnen bjuder du på. Läser och berörs.
2019-12-29

    ej medlem längre
Vacker julskildring av en kärleksfull familj!
2019-12-28

    Lena Söderkvist VIP
Låter som en klassisk, underbar jul med en hel familj samlad. Bättre kan man knappast få det. Tack för att du delade med dig.
2019-12-27

  TrollTörnTrappan VIP
Personligt och allmänt bekant i samma hedervärda, småkul betraktelse....

Hos oss förekom nästan aldrig några rim, emedan jag tycks vara enda rimmaren i släkten [som jag upptäckte först efter barndomen].

Så inser hur ännu mer mysigt det kunde ha varit om alla uppmärksammat varandras gissningar innan allt öppnande... Även om det blott kändes otåligt för er??
2019-12-25
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X