Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Kattens budskap.


Jag är mätt och däst efter maten, en skön dåsighet övermannar mig och boken jag ligger och läser faller ner på mitt bröst. Men i sömnen hör jag katten komma uppför trappan. Han tillkännager sin ankomst med små läten - mjam jam jam, för varje trappsteg, och sedan högt och ljudligt. Han smyger upp till mig och lägger sig ovanpå boken och spinner, han kör nosen nära mitt ansikte. Hans päls dofter vedbod och fuktigt trä.
Jag öppnar ögonen.
Ett ögonblick ser vi rakt in i varandra, katt och människa, in i vidöppna pupiller och in i vad som finns där bakom, i ordlös kommunikation.
Alla levande ting kommunicerar, vi är bara så sällan medvetna. Djur, växter, människor. Om ett träd öppnade ögonen och såg på mig skulle jag förvisso bli skrämd, men det finns andra sinnen än synen, som kan ta emot intryck. Känsel, lukt, skuggor i tanken som bara de blinda ser. Det finns möten som aldrig något språk kan kommunicera.
Katten och jag möts i en blick som spänner över miljarder års evolution och förmedlar för en sekund ett ordlöst budskap. Filosofer och vetenskapsmän kan skriva tunga avhandlingar och hålla långa föreläsningar med intressanta utvikningar, de kan ändå aldrig fånga den djupa sanningen i kattens pupill.
Och jag kan inte översätta den, för budskapet var som sagt ordlöst och för det ordlösa finns inget språk. Men skulle jag ändå försöka ge en tolkning så blir den kort och koncis.
- Hej du. Vi är här!




Prosa av Måna N. Berger
Läst 246 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2020-02-05 00:07



Bookmark and Share


  Magdalena Eriksson VIP
kattälskande text som jag gillar. utvecklande att vara tillsammans med djur. tycker särskilt om kattdimension på människoliv. "Alla levande ting kommunicerar, vi är bara så sällan medvetna. Djur, växter, människor. Om ett träd öppnade ögonen och såg på mig skulle jag förvisso bli skrämd, men det finns andra sinnen än synen, som kan ta emot intryck."
2020-03-26

  Håkan Grapenfalk
innerligt känsligt prosastycke om det som aldrig låter sig fångas i ord...
2020-02-05

  bittemi VIP
Känner igen det där . Så härlig känsla med sådana ordlösa möten.
Bra skrivet av dig!
2020-02-05

    Lena Söderkvist VIP
Känner igen det. Är kattägare själv, så jag kan skriva under på att det är sant. Kattens vägar är outgrundliga, människans ack så förutsägbara.
2020-02-05

  Grävling
Jag tror att det närmaste vi kan komma det ordlösas språk är poesin.
2020-02-05
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger