Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
... eller inte ...


Om att gilla läget


Ett väl oetablerat
men likväl ofta citerat
skämt det är
möjligen synnerligen
lokalt redan i äldre tider
bland KS personal deklarerad
konstaterande blandning
av cynism och ironi
när allt hopp är förbi ...

\'\'Taskigt fall,
doktorn grät
och
patienten dog av medlidande ...\'\'

Alla skrattade
frustrerat
men ingen log
när rådande situation
gränsade bortom allt sunt förnuft
till vanmakt och desperation
inför administrationens
vansinnigt okänsliga beslut

om verklighetsfrånvända rutiner
vilka ofta nog
bidrog till att läget
just därför blev akut
förläget
och liv som kunnat räddas
istället alltför hastigt tog slut

Mer än tjugo år
nu passerat har
och nej,
jag jobbar inte längre kvar

men ju fler år som går
ju mer jag ser och förstår
att situationen idag
inte skiljer sig i sak
från det som hände då

Det är nog tyvärr så
att det blott bara
hunnit sprida sig
i samhällsstrukturen
men till en i allt väsentligt
något högre nivå
och nu tillhör
den allmänna kulturen

Sann humor lär
alltid ligga mycket nära verkligheten
men ibland är det svårt
att finna ut
ett sätt att vinkla eländet
för att man ska kunna
unna sig att skratta åt det till slut ...

... särskilt när man själv är patient
och det börjar bli akut ...




©Peter Stjerngrim




Fri vers av Peter Stjerngrim VIP
Läst 467 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2006-07-06 02:59



Bookmark and Share


  Agnes
Shit man... knivskarp cynism och tragikomik i sin värsta skrud. Sällan jag läst något så radikalt av dig - du gör det lysande. Man skulle klistra upp din text i T-banan inför valet, på varje reklamplats. Sällan talar budskap ett så tydligt språk (ops, det var en ordkullerbytta som hette duga... men jag tror du fattar).
Vart kommer all denna koncentrerade svarta sanning ifrån?
2006-07-06

  kath
du får in det i texten som är ett allvarligt läge, en sorts legitimitet att vara oansvarig, eftersom det finns så lite resurser ......... men herregud, när har det inte funnits lite resurser, förr var man kanske ärlig med läget ........ människor dog av att man inte kunde, eller orkade lägga ned det engagemanget i en enskild individ, men nu när vi talar så vackert om vårt perfekta samhälle ....... då blir det som händer oerhört fult ......... något jag föraktar och det kostar människors värdighet ........ din text talar sitt tydliga budskap ...................
2006-07-06
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP