Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dröm 1/6


Stadshusteater

 

Scenen för sommarens utomhusteater var den runda gräsmattan framför stadshusets entré. På läktaren satt sällskapen prydligt utspridda. Ingen hade dock vågat sätta sig närmast scenen, så jag tog platsen jämte scenografen. Hon hade inte gjort scenografin till just den här föreställningen, men vi hade jobbat ihop i teatersammanhang flera gånger tidigare.

På scenen, som var byggd av trätrallar och kuber i olika nivåer, stod ett hundratal människor i olika åldrar. Kvinnor i röda och blå saris med guldkant som skimrade i solen, männen i enkla vita dräkter. De såg förväntansfulla ut. Pjäsen handlade enligt programmet om ett bröllop. Det började stillsamt med viskande talkörer, som växte till dialoger med ordlekar. Några av skådespelarna klättrade längre uppåt på scenens nivåer. Till slut stod en av männen på taket till stadshusentrén, hoppade baklänges jämfota de tre meterna till gräsmattan och landade perfekt på fötterna. Det sved till rejält i mina fotsulor. Ett sus gick genom publiken. Scenografen, som var känd för sin kritiska hållning, log uppskattande.

I pausen bjöds det tuggummi och bröd. Jag lyckades få brödsmulor i tuggummit och petade för att få ut geggan från kindtänderna. Någon papperskorg såg jag inte så jag fick slänga klumpen i en buske. Scenografen och jag hälsade på flera gamla teaterelever på behörigt avstånd. Jag frågade henne om hon ville sova över hos mig, men hon var tveksam eftersom jag hostade. 

I andra akten stod nästan alla skådespelarna på taket, några på de övre nivåerna på scenen. Den lägsta nivån var bortmonterad. Läktaren var nu mycket långt ifrån ensemblen. Gräsmattan låg öde och tom. Det kändes magiskt med sången från taket. Så småningom klättrade några av skådisarna ner. I slutscenen kom brudparet fram och mottog en stor utsirad limpa av den äldsta kvinnan i truppen, som tecken på att de nu var förenade.




Prosa av Nanna X
Läst 226 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-06-01 08:05



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Spännande hur det sved till i DINA fötter ["mina"] när skådespelaren landade på sina!?! Medkännande som fortplantas ännu lättare i drömmar - vari även vår "sociala distansering" verkar gjort tydligt inträde...
2020-06-03

  i af apa
spännande med en stark närvaro. ja man ser allt framför sig.
2020-06-02

  Magdalena Eriksson VIP
Drömmar så öppnande och klokskapande.. du skriver så fint. märks att du är en rik människa inom
2020-06-02

  lodjuret/seglare VIP
Vilken skillnad det skall kunna göra detta lilla ord av 'inte', om det finns här o där i en text, eller inte... Texter som känns litet som att läsa en saga, berättandets konst, hur trevligt är (inte) det?
2020-06-01

    Lars Gullberg
Haha, alltså ditt bildspråk hämtad ur din näthinnas dtömmar, och så fick du med Corona. Jsg gillade gillade tuggummit där.

2020-06-01
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X