Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 



Tolv-i-Topp Låtar av Laleh

 

Laleh Pourkarims låtar hade jag väldigt sällan hört några, förrän 2020 i och med alla sommarpratares låtval inklusive hennes eget tal.

Just gjort en liten djupdykning i de flesta albumen .... så denna lista blir väl mindre heltäckande än mina tidigare toppar, mindre baserad i mångåriga avtryck... men desto mer aktuell, likt klassiska topplistor plägar vara.

Plockar bara med sådana hon skrivit själv. Mestadels dem på svenska kom med, eftersom Lalehs förhållande till svenska språket känns mer kreativt och intressant än engelskan.

 

1

EN STUND PÅ JORDEN

"...jag var nära, jag var där"

från Colors -13

 

2

MAMMA

"....kämpade att få va kvar

därinne med mamma & jag

....härute träffa jag far"

från Prinsessor -06

 

3

VÄNTA

"...trodde kanske, kanske alla andra förstått mer än mig"

från Vänta! -19

 

4

MYSTERIES

från Me And Simon -09

 

5

PRINSESSOR

"var ett monster, men jag kände att jag måste"

från Prinsessor -06

 

6

HAN TUGGAR KEX

"åt alla duvor ... annars kanske dör de"

från Laleh -05

 

7

SNÖ

"då vet du att jag drömmer"

från Me And Simon -09

 

8

DARK SHADOW

från Colors -13

 

9

BOSTADSANSÖKAN

"Säg, finns det plats på Slottet?"

från Laleh -05

 

10

SVENSKA 2

"Vi tar knäckemacka med chillikrydda i bamba"

från Vänta! -19

 

11

ELEPHANT

från Sjung -12

 

12

DET KOMMER BLI BRA

"Du är bara en sten i havet..."

från singel -20

 

 

p.s.

På Lennons födelsedag föreställer jag mig plötsligt att Laleh vore en inkarnation av Lennon (född ca 18 månader efter hans död). Med liknande spektrum från mjukaste mystik via rättframt barnasinne till hårdaste medvetenhet - nå, kan nog tusen andra artister beskrivas som också.

Lalehs inspirationer verkar snarast nämnas vara Vreeswijk, Cat Stevens, Kate Bush, Police osv. Klassiska podden hörde förundransvärda likheter mellan Lars-Erik Larssons "Förklädd Gud" och hennes "Snö" - hmm, hursomhelst gick Larsson bort efter att Laleh kommit till jorden. 

Allmänt musikaliska inflytanden kan förstås alltid finnas .... men när jag kollade hennes videos blev jag osökt påmind om Lennons skepnad (och kanske miljoner andra).

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Essä/Recension) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 186 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-10-10 20:09



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Ja! Jag har också tänkt på att Snö här och där snappar upp toner ur Förklädd Gud. Jag hade hopats att Snö var med bland de tolv! Kul att få bekräftelse.
2020-10-14

  lodjuret/seglare VIP
Först fattade jag inte, stod där i potatis(landet) innan jag be grep, tog en morot och tuggade från varande på, en sådan mjukhet, likt en barnakind och peppar peppar, nyfiken i en strut, tillrar tåren ut...
2020-10-11
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP