Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Det här var julens stora händelse. Två slädar med hästar förspända körde upp till vårt hus.


Julgransfesten del 1

Drivorna låg höga vid vägkanten och det hade kommit ännu mer snö under natten.
I kväll skulle vi få gå på julgransfest. Det kallades egentligen plundring eftersom julen var över och man tog ner alla julprydnader och klädde av och kastade ut granen.
Vi barn hade väntat på den här dagen. Man åkte till varandra på den tiden och det var alltid många där som vi kände.
Vi bodde på landet och familjen vi hade blivit bjudna till hade en stor gård rätt långt bort ifrån oss. Vi barn lekte mest i skolan, eftersom det inte gick att gå till varandra. Tre pojkar hade familjen Örström som vi skulle till och vi var också tre barn, fast flickor och i samma åldrar.
Det var bestämt att vi skulle bli hämtade den där kvällen. Vi hade sidenklänningar på oss med volang fram. Nu kommer dom hade Tora ropat, hon hade stått i evigheter och tryckt näsan emot fönsterrutan. Jag och Ebba däremot hade stått framför spegeln och gjort oss så fina vi kunde.
Det här var julens stora händelse. Två slädar med hästar förspända körde upp till vårt hus. Stora facklor satt på slädarnas sidor och det hela var som en saga tyckte vi.
Vi fick krypa ner under skinnfällarna för det var kallt. Det var väldigt spännande. Jag tyckte att det var så vackert med snön på alla träden, vissa grenar var nertyngda av snö som glänste i ljuset av facklorna.
Hästarna hade bjällror på halsens sidor som klingade så vackert. Vi satt tätt intill varandra och det var nermörkt, bara hästarna hittade nu den långa vägen hem till sin gård.
Jag hade nästan somnat där jag låg nertryckt emellan Ebba och Tora, vi tyckte att det var som i en sagovärld, allt var så trollskt. Hästarna hade stannat fast jag inte märkt något. Kusken klappade dem och de fick havre att äta. Här stod välkomnade facklor i snön utanför ingången till huset och i den öppna dörren kunde vi höra familjen skrattande som hälsade oss välkomna.
Fortsättning följer------------
Prosa av bibbi ahrnstedt
Läst 884 gånger och applåderad av 12 personer
Utvald text
Publicerad 2020-12-02 19:04Bookmark and Share


  Evelyn Falk Möller VIP
Vilka underbara bilder du målar med dina ord. Det känns som jag är där jag med, hör knarret från snön under hästarnas hovar och från seldonen, ser all den vita snö som så vackert har klätt in hela världen och jag känner riktigt kylan.
Ska bli så spännande att följa med i denna magiska saga....
2022-12-04

  Annie b'larsson VIP
Så många fina bilder. och skjutsen med häst och släde, vilket vykort. Som en saga. Till jul skulle det i alla fall vara fest. även om folk hade det fattigt och slitigt annars.
2020-12-07

  ULJO
Behövs i dessa tider. En fin berättelse
2020-12-03

  Kajan VIP
Stämningsfull och så levande beskrivet med alla detaljer, jättefin början!
2020-12-03

  Kungskobran VIP
Låter som en saga, ser fram emot del 2
2020-12-03

  Sparvögat VIP
En fin berättelse i julens tecken...

2020-12-02

  Solstrale VIP
Otroligt vackert och spännande, du berättar strålande fint! :)
2020-12-02
  > Nästa text
< Föregående

bibbi ahrnstedt
bibbi ahrnstedt