Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Här stod välkomnade facklor i snön utanför ingången till huset och i den öppna dörren kunde vi höra familjen skrattande som hälsade oss välkomna.


Julgransfesten del 2

Del 2 Vi hade kommit först till festen och sprang med pojkarna direkt till deras rum där de visade upp allt nytt vi inte hade sett. Kalle var med i Skytteföreningen och hade nyss vunnit ett pris. Per hade fått en symaskin och arbetade med läder. Var försiktig hade han sagt, nålarna är vassa. Hans moster hade varit sömmerska på trakten och hade lärt upp honom. Patrik samlade på tidningar om bilar och han hade massor med bilder av olika bilar på väggarna.
Nu kommer de andra ropade någon. Vi tittade ut och tre slädar efter varandra körde på upp på framsidan. Familjerna som kom kände vi och några av deras barn lekte vi med i skolan.
Under tiden vi samlades hördes musik ifrån salongen. Här var vackert uppdukat. Ett långt bord stod i mitten av rummet där fanns alla slags godis, kakor och lussibullar. Tant Marie, värdinnan, välkomnade oss alla och bjöd oss att smaka på allt. Ni kan sitta i smårummen där finns flera småbord framsatta. Det blev kö till kaffebordet och jag tittade mig omkring. Oh, där borta finns en stor lång skänk full med frukt, nötter, russin och godis. Man såg girlander, ljus, julgran med fullt av glitter på och sedan alla julgranskaramellerna förstås. Den ena var vackrare än den andra, de hade olika färgat silkespapper några snodda med guldtrådar runt och en del hade änglamärken och små tomtar påklistrade i mitten.
Ta en pepparkaka sa moster Ester, som gick runt iförd julförkläde och en toppig mössa. Här finns glögg också för de vuxna, ni barn kan ta av saftbålen och sockerdrickan. Sockerdricka fick man bara på fina fester förr, det var lyx när vi var små.
Stämningen var hög och nu reste sig värden för att presentera en man, Stig, som skulle spela fiol för oss. Stig bodde i närheter på ett pensionat och han hade spelat i Hovkapellet i Stockholm när han var ung. Hans framträdande var fint, han spelade både klassiskt och så litet jullåtar. Det lät fantastiskt och alla klappade i händerna efteråt.
-Jag kan ge pianolektioner till något av era barn sa Stig, och flera föräldrar kom fram och hörde sig för om hans metoder att undervisa. Pappa pratade med Stig och beställde pianolektioner för oss.
Efteråt gick vi barn in i pojkarnas rum där vi spelade skivor och skojade. Sedan ropade någon att vi skulle dansa långdans, och alla tog i hand och sjöng, hej tomtegubbar och flickan hon går i ringen. Så dansade vi runt i alla rum till och med i köket. Efteråt var det gottebordets tur. Varsågod sa värdinnan och vi barn plockade mest till oss av allt godiset och så åt vi av tant Martas special, den fantastiska fruktsalladen. Här fanns också apelsiner och äpplen i skivor, russin, fikon och några små röda bär som vi inte hade smakat förut.
Efter det skulle vi ha lekar, det gjorde man alltid på julgransplundringar då. En hette ryska posten sedan var det dags för fiskdamm, som vi barn tyckte särskilt mycket om. Man fick stå och hålla i ett spö med ett snöre på. Snöret var slängt till andra sidan om dörren. På andra sidan stod någon och satte på små paket på snöret med en klädnypa. Klart ropade någon, dra, och så drog man till med spöet. Hade man tur så fick man något fint, det hela var så spännande. Vi skrattade så vi tjöt ibland.
När de vuxna hade druckit sitt kaffe och det spelades igen, den här gången dragspelsvalser, så dansade några par runt i salen och vi barn satt och tittade på. Vi hade fantastiskt roligt. Det var vanligt att man hade bjudningar på julhelgen, och sedan var det vår tur att bjuda på fest.
Nu gick tant Majt runt och berättade att hästarna med slädar stod och väntade på oss utanför. Vi tog adjö till alla och tackade värdparet för en trevlig fest. Sedan bar det iväg hem och facklorna på slädarna flammade så vackert. På hemvägen trötta men glada hade vi somnat under den tjocka skinnfällen och våra roliga minnen dröjer kvar för alltid.
Prosa av bibbi ahrnstedt
Läst 280 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2020-12-05 05:07Bookmark and Share


  Evelyn Falk Möller VIP
Tack för denna underbara historia där detta är del 2. Den väcker många roliga minnen från de jag var med om som barn.
2022-12-06

  Kajan VIP
Här finns färger, ljud, ljus och dofter; väldigt läsvärd fortsättning på den första delen.
2020-12-08

  Nanna X
Oj vilken härlig fest, och så väl återgivna detaljer! Får mig att tänka på både Emil & Ida och Fanny & Alexander - fast det här är ju din egen historia. Lite kul att ni lekte ryska posten på en julgransplundring, det var i min barndom en lek för föräldrafria fester...
2020-12-08

  Kungskobran VIP
Härlig berättarglädje om en svunnen tid
2020-12-05

  Sparvögat VIP
Så fint berättat om julens höjdpunkter med god mat, musik , gottebord och julgransplundring. Du väver din saga väldigt fint och man minns barndomens jular med den glädje som fanns...
2020-12-05

  Solstrale VIP
Njuter när jag läser din berättelse. Du skriver fullkomligt fantastiskt. Detaljerna är så okonstlat framställda, liksom skiftet mellan dialog och flödande text. Det gifter sig smack i pannan på mig och julstämningen börjar nå mig. För de dofter som ryker ur din skapelse av minnen och fiktion, i en balanserad saga! Tusen tack! :)
2020-12-05
  > Nästa text
< Föregående

bibbi ahrnstedt
bibbi ahrnstedt