Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

21-i-Topp Uttryck för Hur Mycket / Lite det är

 

Inte alla favoriter använder jag ens själv, men många. Somliga som tycks mig tämligen lika /likvärdiga, anges på samma plats.

 

Vissa brukas ej direkt för mängd, snarare grad av begeistring [typ ohyggligt mycket] men får vara med ändå.

 

Däremot målande scener såsom "drivor av" eller "hinkvis med" skulle blivit för konkreta för denna lista. Emellertid "en smula" är tillräckligt abstrakt.

 

 

1

en smula / en gnutta

 

2

delvis / i viss mån

 

3

närmare (..än..)

 

4

ofantligt /oerhört / fruktansvärt / ohyggligt

 

5

lagom

 

6

cirka / ungefär

 

7

ett uns

 

8

försvinnande

 

9

ingenting / alls inget

 

10

åtminstone

 

11

mycket lite / lite mycket

 

12

himla / jävla

 

13

ojämförligt / inkommensurabelt

 

14

minst lika (..som..)

 

15

kolossalt / gigantiskt

 

16

ganska /någorlunda

 

17

super

 

18

alldeles för

 

19

inte tillnärmelsevis

 

20

rejält /massvis

 

21

en hel del

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Kåseri) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 171 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-01-10 18:48



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Gunwale hittar korn som jag glömt väga in i guldet; ja, glömde märkligt nog "lite lite" - även om min enorma förtjusning över uttrycket är lite liten [nästan obefintlig för att vara ofantlig ;-)
Nå, lite väl liten för att hitta sin plats bland 21 - eller så hade det bara blivit lite mycket...

Också glad jag uteslöt "otroligt" = så otroligt utslitet att det varken blir storartat eller roligt..!
Nanna fångar dock den kul reservationen i "nästan" som jag ofta gör mig skyldig till - närmast paradoxalt blir det ihop med "övermåttan".
2021-01-11

  Gunwale VIP
Sen finns ju ”lite lite” också, som då inte är detsamma som ”lite, lite”!
Jag är glad att du inte hade med ”otroligt” på nr 4.
2021-01-10

  Nanna X
Nästan övermåttan tillfyllest ju
2021-01-10

  TrollTörnTrappan VIP
Hähä, Huhu!! "ett stänk" låter snärtigt och gott!
Hade gärna plockat med det i högsta grad. Tycks mig dock nästan alltför konkret inriktat på saker som smak, färg och stil - alltså för att få vara med här där "en smula" gör sig några uns mer allmänt applicerbar.

För att inte tala om alla övriga uttryck jag måtte ha glömt tills vidare...?
2021-01-10

  100apor
Gillar också "smulan". Gärna tillsammans med en volymmåttet "stänk".

-Kan en få en stänk kaffe å en kaksmula?
- Nej vi har tyvärr redan stänkt!
2021-01-10
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP