Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Humlan

Humlan är ett fantastiskt litet flygfä.
Den kommer flygandes på små snabba vingar
som trotsar alla naturlagar.
Plötsligt finns den där ståendes stilla i luften,
hovrandes, för att välja ut vilken blomma den ska pollinera.
Årets första humla är alltid en drottning,
då det bara är de som övervintrar.
Den första vårvärmen väcker henne och hon
börjar genast leta efter ett lämpligt ställe för boet.
I Sverige finns ca 40 arter av humlor,
ja det är sant...de vanligaste sorterna är:
jordhumla, hushumla, ljunghumla, ängshumla
trädgårdshumla och åkerhumla.
Humlorna är nära släktingar med Bin och båda
tillhör insektsordningen steklar.

Jag älskar att se humlorna när jag sitter ute i min park
och ser hur de utför sitt arbete med att pollinera.
En duktig humla kan under en flygtur pollinera
ca 400 blommor. Räknar man med 7 flygningar per
humla och dag, så klarar en humla av att pollinera
upp till 2800 blommor per dag. Otroligt eller hur?
Eftersom jag redan som liten utvecklade en stark
kärlek för blommor, och har arbetat i växthus
några somrar under skolledighet, så känner jag
en enorm tacksamhet till dessa fantastiska djur,
som gör att du och jag kan få njuta av all den prakt
och färgrikedom runt omkring oss i naturen.
Nästa gång du ser en humla så hoppas jag att ett stort
igenkännande leende sprider sig som en löpeld över
ditt ansikte, och att du värnar om våra fantastiska humlor.




Fri vers (Fri form) av angela Täubert fd Jansson VIP
Läst 166 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-05-13 08:38



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Härlig hyllning till Humlan! Ett surrande och brummande mirakel : ) Välskriven text!
2021-05-13

  Öknens Ros VIP
När humlor surrar
Vi alla hurrar
Snart är sommar'n här
Med blommor o med bär
2021-05-13
  > Nästa text
< Föregående

angela Täubert fd Jansson
angela Täubert fd Jansson VIP