Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Judas , myntet och Tapetmannen

Judas vaknade en morgon och såg sig själv i spegeln. Han var bitter och trött, läpparna var torra och de mörka ringarna runt ögonen vittnade om en evighet av sömnlösa nätter.

Föraktfullt såg han sig om efter den objudna gästen som länge plågat honom, liksom en parasit plågar sitt värddjur.

- Du suger ut blodet ur mina ådror, märgen ur mina ben!

Tapetmannen hade dykt upp i hans liv för ett par århundraden sedan (förmodligen en demon men han var inte säker). Han hade följt honom hem från ett plundringståg en gång och funnits vid hans sida sedan dess. De senaste 50 åren hade detta väsen haft sitt bo under de blommiga tapeterna i Judas lägenhet. Tapeterna var elastiska och det var lätt att navigera över spacklet.

Judas tog ett språng över tröskeln och den tjugo centimeter breda remsa parkettgolv som blottades mellan ryamattorna i vardagsrummet och hallen (det hände nämligen ibland att tapetmannen tog sig in under golvet och försökte vidröra honom). Han satte sig i fåtöljen som stod strategiskt placerad på mattan i mitten av rummet.

Tv:n var fortfarande på. Någon har klottrat i Tutankhamuns grav… med blyertspenna och ful handstil.

"Alan was here" ?"The Curse has been unleashed"? "Tutan is dead..."

(Tutankhamuns grav skulle restaureras men sedan kom arabiska våren och det "lades på is")

Farao själv ligger inte i sin sarkofag utan i någon slags glasmonter, blottad för världen. De har gjort studier på honom och med hjälp av DNA-tekniken har de kommit fram till vissa slutsatser...

“Tutankhamun var sjuklig och funktionshindrad… forskarna har definitivt avfärdat myten om en stark och välmående kung.”

- och det tog dem bara 3000 år att komma fram till det.. 

Judas erinrar sig den där frukosten i Nildalen. Det var där och då han fick sitt namn. Han minns begravningen i detalj. Han minns doften av örter och blod. Kopparröret i handen, det sugande ljudet när huvudskålen tömdes på substanser. Snittet som måste sitta precis på den vänstra sidan av buken innan kungens innanmäten lyftes ur. Hjärtat fick sitta kvar. Judas var skicklig med skalpellen och under de kommande tusen åren skulle han bli än skickligare. Det hade oraklet förutspått i samma veva. 

-Det var ingen vacker syn, tänkte Judas och tog upp laptoppen. Ebays regnbågsfärgade logga lyste i skärmens vänstra hörn. Han hade bara två mynt kvar och ett som låg ute på auktion. Det senaste hade gått för en spottstyver. Han ville fuska, men han hade lärt sig med tiden att nätauktioner, liksom han själv, var förrädiska. Att lägga bud på en egen auktion kunde resultera i att man råkade buda över sig själv. Han drogs så lätt med i sånt!

"AUGUSTUS Authentic Ancient 15BC Silver Roman Coin ACTIUM VICTORY NGC i88630
Price: 69,138.73 SEK 55% off "

Judas ville tänka positivt men tapetmannen var allt för nära. Förmodligen mellan parkettgolvet och mattan. Han stängde ner Ebay och gick över till Tinder.

Inga matchningar... bara hen, den fula... igen!

Judas betraktade sin egen profilbild på skärmen och bytte skepnad.
- Kanske så här!
Prosa av Lili B
Läst 136 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-08-15 12:52Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lili B
Lili B