Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Apropå pågående insamling av texter till stolt antologi. Ska jag bidra?


Demokrati

Ett vackert ord
Redan i skolan fick vi höra
Som en saga
Demokrati
Bättre än diktatur
Fick vi veta, inte
Svårt att hålla med.

Medans den Osynliga handen
Tar ett nytt grepp
Om våra liv
Om våra tankar
Om våra pengar
Om skogens sus
Om insekternas surr

Diktatur finns
Frågan är hur demokrati
Tar plats i en tid när
Globala fördrag inte följs
Nederlag kallas framgång.
Att ropa på gatan verkar klokt.

Ett ord med vacker klang.
Demokrati
Rösträtt, röstfiske, statistik
Retorik för de klentrogna.
Vilka är vi
I denna kör av röster?
Starka som basuner med myndighet
Svaga som pip från mossan.

Jämlikhet handlar inte bara om ord
Troligen mer om handling.
Se, lyssna, verka
Men inte förtvivla
Om du faller till föga
Tar någon garanterat din röst
På ena eller andra Sättet.
Och gör den till sin.

De som inte värderar ditt liv
Som sitt eget. Inte vill dig väl
Tar din röst och kallar det
Demokrati
Din tystnad ringer ohörd.




Fri vers av 1001
Läst 111 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-11-15 12:12



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Tycker om hur texten vågar vrida och vända på begreppet, och kan vara ett välkommet tillskott till antologin; vi ska belysa verkligheten ur olika perspektiv anser jag.
2021-11-15

  Larz Gustafsson VIP
Mycket bättre med en partisystem.
Färre partier.
Färre problem.
2021-11-15
  > Nästa text
< Föregående

1001
1001