Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
inspirerad av Viveca Sundvall/Lärns persongalleri i 1994 års julkalender Håll Huvet Kallt, i synnerhet denne gubbe som bodde relativt isolerad på berget, porträtterad av Per Oscarsson, och ett bra tag tycktes komplett ointresserad av julfirande


KalenderKaraktär 19 : Gränsemyr i Lysekil

 

 

 

en väsentlig bit därovan

sin lilla stad

håller den oerhört vresige

gubben hus

 

iförd cardigan och grå keps

så sällan glad

som en skräckinjagande

stor spinkig mus

 

Gränsemyr

likt en annalkande

snöstorm yr

han raskt rävhalkande

 

viftar med käppen

och hytter med näven

har nog lagt beslag på sköldpaddan

som de odrägliga barnen ombesörjt

 

(....flickan glatt tjorvig, jo, frimodigt bofast

och pojken mer osäker kom med färjan

vars pappa söker flykt från flaskan

får sonen plats hos släktingars soffa....)

 

 

med stångande huvuds bockskägg vänt

mot himlens färglösa hav

avgränsande sin osaliga frid

mot allt vad modernt JULMYS kallas

 

trivs månne Gränsemyr i

världens råkallaste dis

tycks knappt sakna sin egen Lucia

uppvuxen till snorkig konkurrensfröken

 

knackar snart halva staden på dörren

blir likafullt ingenting som förr - förrän

nyskapad värme hans smärta besöker

och glänser över även mest motstridiga hjärtat

 

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 116 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2021-11-27 13:00



Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Vilken personbeskrivning, helt strålande! Säkert snäll innerst inne, den där gubben.
2021-11-30

  Anya VIP
Minns inte heller denna kalender. Kul att läsa om. Härligt med kalenderskrift. Det nalkas mot jul!
2021-11-30

  Nanna X
Fin text hur som helst, jag kan se Per Oscarsson framför mig, höttande med käppen!
2021-11-27

  Nanna X
Denna adventskalender har jag inget minne av, förmodligen för att jag var fullt upptagen som småbarnsförälder och barnen (födda -91 och -94) var för små för att ha nöje av kalendern.
2021-11-27
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP