Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Så många människor säger att de inte kan tro.. om man bara kratsar på den ytan.. ser man att de tror..



Otroligt

 

\'Nä, jag tror inte
på nån gud\'

Jag är modern människa
det man inte vetenskapligt
vet
kan ingen vettig människa
tro!


Jag sätter mig
på stubben
lutar huvudet i min hand
och frågar sedan
nära nog försynt..

Handlar du bara
enligt det man vet
och säkert kan bevisa
i labb och studie på fält?

Då tror du
inte på den minsta -ism
och heller ingen poesi
och kärlek är nog enbart
juvenila hormoners tyranni.


Ingen Reinfelt eller Person
får din röst i höst
för alla deras ord är utan faktisk halt
blott hypotesers daller
och utan daglig kemisk analys
äter du ingen smörgås
från ett kylskåpsgaller

och stoppar aldrig mera
näsan i en enda blomma
utan allergiverks
myndighetskontroll

Tyvärr är inget enda ord
det samma som det ordets föremål,
ja, orden \'vet och tro\' betyder
bara det du vill, en liten stund.

Du får tro det om du vill
det mesta du lever för
kräver att tanken står helt stilla
i förundran och blind förtröstan
över att man inte behöver veta,
så länge man tror
att man vet.

En och annan
vet att han tror
och att det som säkert vets idag
inte får tros i morgon
om man inte vill
betraktas som mindre vetande.

Men kom inte och säg
att du inte kan tro,
du vet för lite
för att kunna säga så,
och kan inte säkert veta
att du menar allt det du säger.

Det tror jag, nästan
att jag vet.

 

 




Fri vers av Björn Donobauer
Läst 331 gånger
Publicerad 2006-07-31 21:17



Bookmark and Share


  Agnes
Jag brukar kontra sådana påstående med "vad är färg och hur uppstår det"? Det finns idag år 2006, i västvärlden, fyra vedertagna teorier om hur och varför vi uppfattar färg... ja ja, den där vanliga med ljusets brytning osv.. (det är EN av fyra).. Men trots att ingen har kunnat vetenskapligt och slutgiltigt förklara hur färg uppfattas så existerar det. Hela världen är färglagd och vi har i de olika världsdelarna en likartad referensram till de olika färgerna.
Dessutom existerar färg i nästan oändliga nyanser! (Översätt det till Gud och tro.) "Dessutom existerar Gud i nästan oändligt antal trosuppfattningar. Och vi har en likartad referensram till vad Gud är - om än inte identisk."
Visst blir det greppbart då även för den mest inbitne motståndaren!?
2006-08-04

    Xena
Rytmen i denna dikt är helt underbar, sen har du fått in så många kluriga tankar och vettiga påståenden att man kan tycka att den är genialisk =)

tack för att jag fick läsa =)
2006-08-01

  Cris
Jag tror hela tiden...!

Jösses alt är ju möjligt.
Vi är så små och har inte
tillräckligt med sinnen för att
ens föklara vad som finns bortom
allt och ingenting...
2006-07-31
  > Nästa text
< Föregående

Björn Donobauer
Björn Donobauer