Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kuliss #5 : Dörrar med GlasSpringor

 

 

Kommer någon ihåg sådana dörrar med randigt, tjockt glas i, typ persiennspringor fast med lamellerna på högkant..? Där glasrutan fyllde minst halva trädörren... Halvt genomskinliga måste de ha varit - kanske såg man genom springorna?!? Inget direkt frostat glas - emellertid lamellernas djupkänsla var en del av strukturen, icke vridbara.

 

Hade inte tänkt på dessa dörrar de senaste tretti åren tror jag. Vill minnas att mormor & morfar hade ett par, uppe vid finsalongen, som i så fall brukade stå uppställda. De kändes seriöst tunga att på kul stänga?! Möjligtvis blandar jag ihop med något annat hus...

 

...eller med skolkorridorer, kontor, sjukhus och dylikt?? som en kamrat associerade till. Kanske var dörrarna vanligast kring 50/60-talet?? vilket framkom ett tecken på.. vid försök till googling - inget glasklart fenomen. (Glimtade fram en sådan dörr i brittiska filmen Bait, nygjord svartvit - annars kunde påminnelsen har dröjt tretti år till.)

 

Snarast förekom de nog oftast i par = dubbeldörr. Och hade någon guldig spak som ens fötter kunde fälla ned till spärr. Rör sig förmodligen om flera sorter, som min fantasi har mixat ihop till samma?? Å andra sidan såpass längesen jag fick dem i huvudet - att intrycken må ha behållits relativt ursprungliga.

 

 

 

 




Övriga genrer av TrollTörnTrappan VIP
Läst 90 gånger
Publicerad 2022-03-22 20:59



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Glad för ditt tips! ..som jag iofs fick fram före - att någon insåg det rörde sig om just gabondörr från då.

Emellertid de mer eller mindre skiftande bildexemplen för "gabon" verkar bestå i visst slag av trädörr, ibland med glasrutor i allmänhet, snarare än lamellmönstret i synnerhet?!?!?

Jodu, goda butiker kan nog haft fin nytta av halvgenomskinligt glas. Jag har säkert fått gamla intryck från dylika, parallellt med korridorer och mer som hemmavid.
2022-03-24

  Gunwale VIP
Har du googlat ”gabondörr 50-tal” (bilder)? Där finns en sån som jag tror att du menar. (Min första tanke var att såna dörrar nog fanns mest hos konditorier o andra butiker?)
2022-03-23
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP