Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En betraktelse om mig själv och vad kriget i Ukraina väckte upp för minnen (bland annat ett från när jag satt med mitt ex en sommardag och på frågan "vad tänker du på?" svarade "krig") inom och utom mig, som urtartade i ett hatbrev till Putin/putinism.


Maskirovka, anfallskrig(fredssång till the Butcher of Butja)

Vad tänker du på?
ställd som spunnet socker
krig! svar som hundra pojkmän
som i tankarna redan marscherat
upp och ned för Västerbron

jag smällde till med svaret krig
och det var sanningsenligt: mitt i
den stulna sommaren
dagdrömde jag över Riddarfjärden
om det faktum att vi inte var i Stalingrad
med dödsångorna vinande
snövirvlarna dödande
och tiderna avrättande
drömmarna i atmosfären

ohindrat satt vi
i 200 år av fred
och jag drömde om krig
som en sann soldat
hon är mitt ex
idag

klipp till månadsskiftet, anfallskriget
anno domini 2022
krigsgudens månad som kallt drack blod
och hur verkliga bilderna från Butja
Mariupol, Snake Island, Odessa
Kyev, Tjernobyl verkar nu

(Slaktare Vladimirovitj
hör du ironin eka
ned till ditt råtthål nere i Ural
just när det började bli Fred i mig
och jag bröt upp mitt inbördeskrig
som jag utkämpade på könsbarrikaderna
då steg det upp ett Krig i dig
och vad rädd du är för Gayropa
och dess könsöverskridande
mördare Volodja, Butcher of Butja, barn
av Besarion i Gori, Georgien
av Alois i Niederösterreich)

Och jag sitter mitt i freden
bortkommen från min pojkpluton
hemkommen till mitt hjärtas rätta
förband utan truppförflyttningar
jag ler mot mitt livs kärlek
nyduschad i parterapi
och jag bär mitt soldatnamn stolt
genom 200 år av fred

För jag gör inga
anspråk på Kurilerna
framför inga
anstånd gällande Spratly-öarna
har inga pojkrumsdrömmar
om ett återställt Sovjet

nej, fredens Kainsmärke
är komplext nog ändå ganska enkelt:

att sitta med gräsallergi
skavande snett, nyförälskad i
världsläget, oansatt av
kärleksdemoner
neuroser av kvicksilver, tenn
i venerna som ren kärleksläsk
och fårorna och bluesen
som hänt i hela
ansiktet och kroppen, allt medan
en stråle av något svårbeskrivet
(det känns väl bara mest rätt lugnt?!)
allt medan
allt medan
vitsippor, klöverängar
ekhagar, björkhägnen
pojkdrömmar om flickrum
som slog in
flickdrömmar om flickrum
som kommer att slå in
och den komiskt blåa himlen
de parodiskt gula fälten
den otroligt rena längtan
den gosskörsrena koltrastsången

EXPLODERAR
i och runt
omkring mig
det är fred för mig!
(sänder dig fred, bödel Vladimir
som hippiens blomma i gevärspipan
så Freden syns bak all maskirovka
må du träffas av den fredsstrålen
som i ren form förgör dig ned till intet
och mjukt tar dig med till Haag
sänder dig styrka, Zelenskyj, broder
sen när maskirovkans masker rämnar
kom sitt med oss bland vitsippor)




Fri vers (Fri form) av Arvida Juni Svenske
Läst 95 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-04-11 10:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Arvida Juni Svenske