Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Wilhelm von Braun 1813-1860


Enl W v Braun

Mannen

Ingens herre, ingens träl
Ingens gunstling vill jag kallas
Frihetskänslan i min själ
Kan ej köpas, ej befallas
Om jag mötes på min stig
Af förföljelsen och nöden
Vill en man jag visa mig
Och förbli det in i döden.

Blir jag hatad och förföljd
Af de väldige i "nåder"
Skall, om än i trasor höljd
Jag blott frukta Gud som råder
Ej mitt knä, jag böja kan
För en härskare på jorden
Han, som jag, är blott en man
Fastän slumpens skötbarn vorden.

Sanning blott jag tala skall
Sanning, om än bilor blänka
Hellre välja kroppens fall
Än att själens stolthet kränka!
Glansen af ett yppigt hof
Ej förblända kan mitt öga
Kungars hämnd och kungars lof
För en man betyder föga.

Under några decennier på 1800-talet
var han en av Sveriges populäraste poeter.
När Runeberg skulle besöka Sverige för
första och enda gången lär han ha sagt:
-Den enda jag vill träffa är W von Braun...

Var tänkt att han skulle gå en militärbana
som sin far, men kastade sin fana
efter att i några år ha blivit trakasserad
av en hög officer...

Ursprungstexten till "Mors Lilla Olle"
är han pappa till, händelsen som är sann
beskrev han i en tidning, Alice Tégner
såg den, skrev om den, satte till musik.

Min älsklingstext har han också skrivit:
" I låga rytttartorpet på höga Hunneberg"
Den har ju allt, den är också så fint
tonsatt... Toppen!

Den handlar om tross pojken O född vid
Hunneberg, deltog i kriget på 1600-talet
i slaget vid Breitenfeldt blev sårad,
var då kompanichef...








Bunden vers (Rim) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 91 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-10-14 12:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt