Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fanor

Fanan är ett stycke tyg
du kan vira  runt kroppen
för att skyla dig
eller breda ut på marken
för en picknick

Du kan hissa den på din tomt
och allmänna platser
beskedligt fladdrande i vinden
störande ingen

ni kan hissa den för att markera
dagar och sjunga unisont
röster utan hat i

den kan användas som ett plakat
och visa åsikter och tillhörighet
ges symboliskt liv

ett artificiellt sådant med koder
som delas och/eller känns igen
av många och skapa gemenskap

som utanförskap

Ett stycke tyg att fyllas med positiva förtecken
eller fyllas med floskler
dumdryghet och fanatism

och du skapar ett beläte

en ikon
en avgud

du får hedra
hur mycket du vill

Fanbärande människor
uppfyllda av nation

enfalden marscherar genom tiderna
upphöjande en känsla
vi mot dom

små själar fladdrande bländade
tillbedjande beläten

de kallar nationen
fosterlandet

med någon övergud eller försyn
som utvalt dem
i den lilla ankdammen

som utstakat gränserna
för deras värld
och andras

på ett försvinnande litet klot
så andlöst vacker
Gaia

rädda för andras tungomål
som säger samma saker

dialekter över Tellus

rädda för sina egna skuggor
de själva framkallat




Fri vers av Joakim Södersten
Läst 62 gånger
Publicerad 2023-04-28 13:34



Bookmark and Share


  Joakim Södersten
Nationalism behöver ju inte vara inskränkande, som jag skriver. Jag vet inte vad globalism är för dig. För mig kan det t ex vara det världsomfattande ekonomiska systemet som är förödande i sin nuvarande form och drabbar även en glödgande nationalist ... Gaia "finns" som Tellus, helt klart då jag kan skriva orden och googla dem om jag skulle behöva :-)

2023-04-28

  Larz Gustafsson VIP
Gaia finns inte.

Jag är själv nationalist och kommer att så förbli.

Jag HATAR globalism.
2023-04-28
  > Nästa text
< Föregående

Joakim Södersten
Joakim Södersten