Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Går med gud. Del 2

Tänkvärt är att många som säger sig gå med gud
med stort G …

som tillskrivs vara Alltings skapare
kännande såväl vårt innersta ego

som universums alla galaxhopar
talrika som stjärnor
ett väsen ofattbar utom tid och rum

… så förminskar hen,
så reglerar dennes väsen
att hen blir misstänkt lik

en mycket fördomsfull och inskränkt
Människa med litet m

En människa som måste ha sitt regelverk
värdig en ansenlig byråkrati
för att veta att röra sig säkert
med klart paranoida drag i många fall
svartsjuk ja ibland rent patologiskt

missunnsam ogin och gnälligt småsint
om barnet inte rätt bevisar sin kärlek
som kastar ut ungdjäveln med badvattnet
om det inte passar

En hämnare av stora mått
vars gärningar kan bli
rent apokalyptiska

en osäker fan som inte förstår ironi
eller är så känslig för den att talaren
kan bli dömd till döden tiofalt
så ibland också talarens släkt

då vi på något outgrundligt sätt
tycks hänga ihop och dela ansvar
som grupp mer än individer
som epitet mer än namn

men som individer när döden tar oss
då vi får veta om alla våra fel och brister
även de vi inte visste ska stå klart som
eldskrift och vi ska straffas efter den
svarta pedagogiken

(de förtappade utan honungskakor efter agan dock)

en människa som med skadeglädje kan gotta sig åt
att bespottarna får sitt straff i en evig helveteseld
men ännu värre vill straffa dem redan nu
som ett sårat barn vill taga ett öga för ett skymford

påhejad av en legion vita änglar
upphetsat skränande
virvlande fjäderfäiga

klädda i koder efter tillhörighet civiliserade

vissa i kkkkåpor draperade andra jihad orienterade

samma andans barn
med paradoxernas gud
inseminerade

människor misstänkt lika
en samling indoktrinerade

syndabockar upphöjda över de andra
förledda syndens barn skyddade sedda
av sin starka fadersgestalt förberedda

människor vars tankekonstruerade gudar
jag skyr som pesten

 

 




Fri vers av Joakim Södersten
Läst 59 gånger
Publicerad 2023-05-04 09:30



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
Textens absoluta fördel är förstås dess klarhet. Det är ingen tvekan om det som skall sägas. Allt är tydligt och klart.

Effekten av det i min läsning blir att innehållet lägger sig över ord efter ord.

Eftersom mitt sätt att förhålla mig till livet (att skuld endast är en juridisk fråga) gör att detta innehåll inte riktigt går att kommentera, utan jag bara försvarar rätten att få göra sin ståndpunkt klar som just denna text gör.


2023-05-04
  > Nästa text
< Föregående

Joakim Södersten
Joakim Södersten