Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Ett av mina favoritprogram när jag växte upp var "Historien kring ett fotografi" med Hans Villius, där han med sin lugna stämma lotsade tittarna genom långsamma panoreringar av något gammalt foto, som han blåste liv i. Det är min inspiration här.


Lady in Red - en fotografisk gåta (återpublicerad)

”Christina in red”. Ett vackert foto – en drömsk stämningsbild av en ung kvinna med långt, blont hår och röd hoodie på en strand.

Platsen är Lulworth Cove i Dorset. Men det speciella är att fotot är taget sommaren 1913, för 110 år sedan, vilket gör det till ett av världens äldsta färgfotografier.

Färgbilder hade funnits tidigare, men då var det oftast fråga om svartvita foton som kolorerats för hand. Detta, däremot, är ett äkta färgfotografi, taget på glasplåt med den då nyutvecklade tekniken Autochrome, som använde färgfilter av potatisstärkelse.

Fotografen är känd, ingenjören och bilfantasten överstelöjtnant Mervyn O'Gorman, som bl.a. var ansvarig för uppbyggnaden av det brittiska flygvapnet. Men vem är modellen?

På originalfotot står bara ”Christina”. Länge trodde man att det var fotografens dotter, en uppgift som man också finner lite här och var i litteraturen och på nätet. Mervyn O’Gorman var 42 år 1913 och gift, så det hade kunnat stämma, men vid närmare efterforskningar visade det sig att makarna O’Gorman aldrig fick några barn.

Och där fastnade forskningen. Ända till 2015, då The Royal Photographic Society ordnade en utställning med O'Gormans bilder. Daily Mail rapporterade från utställningen och skickade frågan till läsekretsen, ”vem är 'the Lady in Red'?”

Och svaret kom.

En äldre herre, Stephen Riddle, hörde av sig: ”Jag vet vem det är, och jag har förresten fler fotografier.”

På ett av de foton som nu kom fram har fotografen varit mer noggrann med dokumentationen och noterat ”Daisy Bevan and her children watching the birds”. Och därmed kunde gåtan med Christinas identitet lösas.

Christina, 16 år vid fototillfället, visade sig vara dotter till Edwyn Bevan, lärare i filosofi vid King's College i London, och hans hustru Mary, av familj och vänner kallad ”Daisy”. Christinas yngre syster Anne syns också på de hittills okända foton som Stephen Riddle ärvt av en släkting.

Hur makarna Bevan och O’Gorman kände varandra är oklart, men de bodde på angränsande adresser i Chelsea. Kanske tillhörde Mervyn och Edwyn samma herrklubb eller delade intresset för automobiler. Eller så kanske Daisy Bevan och O’Gormans hustru Florence kände varandra.

Christina gifte sig aldrig och fick inga barn, inte ovanligt för hennes generation, där en förfärande stor del av männen blev borta i Första Världskrigets skyttegravar. Hon avled 1981, 84 år gammal. Men genom Mervyn O’Gormans foton från den varma augustidagen 1913 är hon odödliggjord, så gott vi människor nu kan göra oss.




Prosa (Kortnovell) av Fader Magnus VIP
Läst 65 gånger
Publicerad 2023-07-12 10:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Fader Magnus
Fader Magnus VIP