Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
stycken mest omtyckta av mig, som jag upplever horisonten på nytt överblickad, åter och åter i mycket dryga oktaver, från en dodekad till nästa


Pianobaserade Superpärlor Topp 1-12

 

 

0

HOUSE WITH NO DOOR

skriven av Peter Hammill

med Van Der Graaf Generator 1970

experimentell men enkel, progressiv rock i form av vacker ballad

 

1

RAINY NIGHT HOUSE

av Joni Mitchell 1970

långt förspel som smälter perfekt ihop med hela låten

 

2

GRIEGS PIANOKONSERT i a-moll

i synnerhet tredje satsen

av Edvard Grieg 1868

enda som norrmannen skrev för det största formatet

(i viss mån influerad av Schumann, sägs det)

 

3

BRIDGE OVER TROUBLED WATER

skriven av Paul Simon 1969

med Art Garfunkels huvudstämma, som även får flygeln att sväva över djupet

 

4

FIRTH OF FIFTH

av Genesis

med Tony Banks vid klaviaturerna

symfonisk rock från 1973

 

5

THE ENTERTAINER

av Scott Joplin

ragtime från 1902 (tre år efter Maple Leaf Rag)

blev ledmotiv i filmen The Sting 1973

 

6

PIANO MAN

eller annat stycke på albumet med samma namn

av/med Billy Joel 1973

sing-along music hall med vibbar från vilda western

 

7

FOOL'S OVERTURE

med Supertramp

av Rick Davis respektive Roger Hodgson

sist på Even in The Quitest Moments 1977

 

8

DEBUSSY'S PRÉLUDES

består av 24 småstycken

komponerade av Claude Debussy 1910

framförda av diverse pianister

brukade fastna särskilt för "FLICKAN MED LINHÅRET"

= åttonde stycket i första boken

 

9

JEALOUS GUY

av/med John Lennon

från andra soloalbumet 1971

(emellertid såg stycket sin första form 1968, med titeln Child of Nature, under de indiska sessionerna till Beatles vita album)

 

10

LADY GRINNING SOUL

eller bättre spelad snarare LIFE ON MARS

av/med David Bowie

från 1973 respektive 1971

 

11

PAINTING WINDOWS eller VINTERSPEL

av/med Nils Erikson 2007 respektive 2002

djupt utsmyckade

 

12

THE REASON

av/med Ted Gärdestad 1981

vari flygeln verkar spelas av Björn J:son Lindh

(som parallellt stod för stråk-arrangemanget?)

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Essä/Recension) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-09-22 23:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP