Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


hemland


Ryttarna



godhet,

 

jag vill minnas i törnen:


i begynnelsen

gick något till stöldgods
och korpen slog,

"vi gjorde oss grymt"

 




hon blev ditt första skadskjut,
en hök släppt på en hök --

be, ni som är av barn, be

 



(nattmara, de fann mig
med smak av sprängört,

”jag kom i mjölk när märr min dött”)

 



var krigslarmare
har läppar som flås,

vi stannar tills du hämtat dig --
de var bara gäster här,

i dig var hymnen









till livet hämtas vi långsamt,
det att särskilja sparven

ur andakt:
ingen människas bröst

har ont som ursprung,
men detta var trakter utan vete





göm dig i hästhov,
göm dig vid bruse

tills du mannats
och blodkärl spruckit fläderblom,

vad som dött under skinn --
allt av tvåben

är nu under rensning,
”du kommer att få allt jag var”





hemmadöttrar,
vi som aldrig lämnar

och bär era sjukor,
mödom för gammal jord:


”lycka

är dina bröder,
vi är ett folkslag och högerhand --

’barmhärtighet’,

vi släppte dig stilla”





vem ska bröstge
och hoppas för köttet,

vem blir like --
i ditt sjuttonde år

gick Gud utom Gud,
vi höll dig





smärtan är en blindbock,
han känner oss väl,

Fingertopparen:
i mitt mörkerseende

var du springan,
jag rinner ditt utsäde





göm dig i videsäck,
göm dig fordomvild

där aldrig hynda löpt --
som ni älskade varandra,

en varg kunde fällt sin ragg





”hur har du klarat dig,
hjärttanig

och all ljung fördriven,
en doft av svartmärr --

’barmhärtighet’,

jag släpper dig skymtad”





efter honblomstren,
du faller till vän

”och som vi hungrade dig”,
du kommer alltid att känna oss:

i det utträngda,
vi ropar mot dager





(fader, förtrösta,

Hovdestalund längtar:


”slutet”,



vi blott hämtas)






nu börjar friden,
en dotter av åderlåt

och mjukvävnad,
till ljus är du kommen --

flykten

är alltid bakom,
men mot går du sol





(hovarna slår,

det är bärgarnas tid:
fast jag narras,

jag är värd att någon vänder)





det finns ingen kvinna i sådant kön,
det år du föddes

höggs stam till klyka
”och stormen kommer”,

vi är varje slag du kan skildra:
något sugande, hjärtat är









förlust,
du är en råtta

utan hål,
hämta din undernärda:

bortom döden,




allt detta gråvilt














Fri vers av Scarlett Miryam VIP
Läst 91 gånger
Publicerad 2023-11-04 16:32



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Scarlett Miryam
Scarlett Miryam VIP