Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ur spår...

Sida vid sida färdas vi genom
livet du och jag

likt ett järnvägsspår
som på räls

inte för nära och inte
för långt ifrån

sida vid sida

parallellt

precis som det ska.


Vill spåra ur ibland!!




Fri vers av Nillaa
Läst 425 gånger
Publicerad 2006-11-03 12:15



Bookmark and Share


  Jer
Intressant hänvisning. Även om jag inte håller med, så fick denna mig att iaf komma in i en djupare analytisk sinnesstämning. Hoppas att man orkar läsa mitt svammel.

Dikten beskriver ett förhållande med de önskade ingredienserna; ett moget jämlikhet, respekt och med utrymme att andas. Vilket är naturligtvis bra. Men - om jag tolkar budskapet rätt - även om det svenssonlivet utan konflikter är önskedrömmen, behövs även sammanstötningar för att bryter vardagsprägeln. "Självklart" säger jag, som kommer från ett land där konflikt är vardagsmat.

Metaforen blir mer intressant ur ett annat perspektiv. Järnvägar i Sverige är byggt utan korsningar, dvs. med samma princip som den svenska kulturella norm, utan konflikt. I kontrast till mina amerikanska erfarenheter, där man bygger med t-korsningar, i alla fall leksaksjärnvägar; om det är så i verkligheten vet jag faktiskt inte. Men dessa krockar är mycket spännande! Alltså, vi amerikaner drar oss inte för konflikter, utan ser det som utvecklande.;^)

Ett hälsosamt förhållande bör tåla lite konflikt; något positiv ska man ta ifrån dessa också. Vi har t.o.m. ett passande uttryck, Conflict is the spice of life. Och jag uppfattar att texten säger så med.
(/i>I kontrast till den hänvisad text där det bara konstateras att skiljaktigheter finns, utan lösning.)

Om dikten, så gillar jag metaforen och tycker den talar ett klarspråk. Det bildligt uttryck hålls hela vägen genom, med en kanon avslutningen! Men för mig, går inte titeln ("Ur spår...") ihop med textens innebörd. Liknelsen kontrasterar direkt och förvirrar. Vilket drar ner betyget tyvärr.
2007-01-06
  > Nästa text
< Föregående

Nillaa
Nillaa