Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Du saknar henne, för du tror att hon är borta för alltid. Flickan talade så vackert att orden vibrerade; hon som flätade solstrålar i håret och ringlade honung över bekymmer. Du tror att du behöver henne, nu när hon är någon annanstans


Mörkret; vitt

 

 

Svek och förvirring dränerade din lagun av turkos energi. Någon slet bort charmen av det hallonléende som sommaren hade skänkt åt dina läppar. Samma någon stack en rostig spik genom sfären som omgav den kraft vilken hade satt höfter i rörelse.

 

Allt älskande försvann när vindar i lavendel stillnade, de byttes ut mot stormbyar och rök av förmultnande minnen. Nu osade det unket av allt som var förbi och en kyla spred sig i dina leder. Andetag betydde inte längre passion. Din tro fick inte fäste, utan sjönk ner genom jordskorpan.

 

 

Du ångrar den dagen, då du lät henne försvinna bortom synhåll.

 

Förhoppningen på hennes förmåga blev övermäktig. Den tyngde ner hennes skira vingar, då hon förvandlades till en nyckelpiga som du blåste bort från din fingerspets. Önskningen fladdrade iväg med vingslagen, när hon steg mot himlen.

 

Men du väntade inte, utan vände ryggen till och sprang. För du var rädd att hon inte skulle komma tillbaka. Och du fann dig själv stående ensam i en otäck skymning, när vinden vände och höstluften pep lungorna.

 

 

Seså, slösa inte fler tårar. Det finns ingen mening med att sörja över läpparnas färger som flagnade bort. Höst innebär förändring. Vinter betyder återhämtning. Låt tröttheten få sova ifred, för maskrosorna kommer att blomma upp och kittla lusten till liv i vår igen.

 

Andas in lugnt och fråga dig istället, om du kan förstå betydelsen med avstånd. Du tänkte inte på att syre behöver flöda i mellanrummen. Kanske var det därför desperationen skrek som ett kolikbarn, du tillät inte spontant virvlande danser eller soloskratt. Andetagen blev så ytliga att de nästan upphörde.

 

Utan avstånd försvinner magin med närhet, med beröring. Så stå inte för nära; tryck dig inte tätt intill. Det är så vi kan se och uppleva lugnet i det sanna. Att älska inifrån och ut. När vi äger den styrkan behöver vi inte klamra oss fast vid varandra som blinda musungar.

 

 

 

Var varsam nu, för kryckor växer i mörkret. Lyssna inte till deras viskande lockrop, snälla, lita inte på deras lögner. Det är farofyllt att ta stöd från tvivel, du riskerar att låta tron torteras av dina egna hjältar.

 

Och marken sjunker undan och världen krymper och den tränger sig in som spjut genom dina tinningar. Akta dig för att låta illusionerna ta över. Och för att bara överleva.

 

 

Det gör dig inte till en dålig människa, att du kände desperationen som nålar längs ryggraden och flydde i brist på vita tankar. Du ville slippa bli besviken, slippa bli lämnad igen. Men tänk om du hade sett när hon kom tillbaka; hon såg dig stå där med stålknutna nävar och förstod att inga böner kunde hjälpa dig.

 

Ge dig själv förlåtelse.

 

 

Hon flyger fortfarande omkring, i stillheten av gryningsdimmor, med sina mångfacetterade tydningar av världen, sina poetiska framtidsvisioner och hon litar på att du kämpar för din tro. Så bli vän med natten.

 

 

Jag har aldrig lämnat dig.

 

 

 

 

 
Prosa (Novell) av Marlene Anna Linnéa
Läst 955 gånger
Publicerad 2006-12-21 10:52Bookmark and Share


  Per Teofilusson
I den kyrka där denna predikan hörs kliver jag in.
2007-01-05

  Christer
som alltid blir jag grymt imponerad av
mängden klokheter i dina texter
dom finns överallt
och jag köper dom allihop

det här du-tilltalet gjorde att texten
liknade ett brev till nån
och ja...det kändes lite konstigt
för den som skriver verkar nästan lite för allvetande
det blir lite som
du vet lille vän...så här kände du
och sen gjorde du så här
och det gjorde du eftersom du tänkte så här
men du borde tänka så här istället

för mig blev allting annorlunda om jag läste "han" istället för "du"
då blev det mer en skildring av nånting
och inte ett brev
förstår du hur jag tänker?
(jag vet inte om jag tänker "rätt"...men ja...jag tänker så)

men jag tycker jättemycket om ditt språk
dina formuleringar
flödet, rytmen
och du har verkligen en egen röst

heja dig!
2007-01-03

  Sten Hansi
Mycket bra. Tyckte om denna.
2006-12-29

    ej medlem längre
UNDERBART!Precis vad jag behövde läsa, i dessa tider av svek o ensamhet i mitt liv.

Du skriver helt underbart och mäktigt Tack för läsningen
2006-12-24

    Charlotte S
Det här är magiskt, känslosamt, speciellt, vemodigt, träffande - allt är den här texten. Fortsätt skriv med styrka och sann manipulation. Bokmärker, för den här är vägledning!
2006-12-21

    Camapani
Jag fastnar igen och igen. Helt fantastiskt. som vanligt är jag mållös. Hjärtat talar om för mig vad det är jag ser, och inte att jag borde känna något för att jag ser. Det är en direkt förmedling av innerlighet och sann självuppfostran du ger mig som läsare, där jag kliver in med öppet sinne rak och besegrad i ett hjärta av gudomlig poesi.

Lite konstruktivt :

"Andas in lugnt och fråga dig istället, om du kan förstå betydelsen av avstånd."

Undrar om du inte kan sätta in i istället för av innnan avstånd : Typ : i avstånd.

Det blir ett dubbelt av när det står av avstånd.

Tack så mycket !
2006-12-21
  > Nästa text
< Föregående

Marlene Anna Linnéa
Marlene Anna Linnéa