Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Behöver spara ngnstans.


Blues

Blues
Solen står högt på himlen medans svarta slavar i 1800-talets USA sliter på åkrarna. Ljudet av hackor och spadar skapar en jämn men sorgsen rhythm åt deras sånger. Detta är grunden till musikgenren; Blues.

Bluesen moderniserades när den flyttade in i storstaden och blev successivt accepterad som en musikgenre. Själva namnet \'Blues\' kommer från uttrycket ”feeling blue” som betyder att man är ledsen eller deprimerad. Texterna handlar oftast om personens problem, berättat med instrument som munspel, gitarr, piano, trummor och basgitarr.

Bluesen är något av en bortglömd genre i dagens samhälle. Det beror nog på dess stora inflytande över andra geners, de musikstilar som efterhand har tagit över. Från Bluesen utvecklades de flesta stora musik geners som rock \'n\'roll, jazz, country, RnB osv. Det är därför vi valde blues, för att lyfta fram denna ”ur”genre.

Vi har tyvärr inte så mycket erfarenhet av blues, men det vi har hört är gillas starkt. Det som lockar mest är bluesens starka rhythm och texter som är lätta att ta till hjärtat. Och jag tror inte att detta är bara vår åsikt, blusen har trots allt och kommer alltid ha något som alla människor gillar: Rhythm.




Övriga genrer av Sofiapoema
Läst 227 gånger
Publicerad 2007-02-12 15:46



Bookmark and Share


  Rune Thorsell
Hej Sofia!

Kul att Du tog upp det här. Den ursprungliga bluesen är underbar.
Den var från början en levande konstart. Tyvärr har bluesens tolvtakters schema tagits om hand av kommersiella krafter. Av detta har blivit en död mall med vilken man kan mangla fram vad skit som helst - taskiga eurovisionslåtar, skränig rock och diverse annan smörja.

En gång i tiden var jag restaurantpianist. Då - för 100 år sedan, tog man med bruden till restaurant, åt gott och drack en gott vin. I ett hörn satt jag vid en liten flygel och spelade stillsamma riktiga låtar: Smoke gets in your eyes, As time goes by, Girl talk och massor i samma stil. Det var stämning och romantik. 1962 hade dunkadunka slagit sönder allt annat. Det var dags för mig att sluta. Vilket jag gjorde.

Ja, sånt är livet. Skål för tider som flytt! Kram! Rune.
2007-02-12
  > Nästa text
< Föregående

Sofiapoema
Sofiapoema