Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Barnet av en stunds hemlängtan. En hyllning till min närmsta granne som liten; Torneälven. Yhä laulaa joki = Än sjunger älven.


Yhä laulaa joki

Hon sjunger med min farfars barndoms röst
Hon sjunger om nu och om det som en gång var;
En bild av svart-vita dar

Ibland visar hon upp sin botten, en tavla av bara fötter från heta sommardagar.
Ibland visar hon upp ett svindlande djup, historier om sjunkna skepp lever vidare från barnamun till barnamun.

Hon är Tornedalens bästa vän och ständige motståndare,
en livsgnista av hopp om den största laxen.

Tusentals eldar har brunnit vid hennes sida,
falukorvsdoftande samtal medan kaffepannan blir alltmer svart av sot.

Hon har burit stockar som blivit våra hus,
hon har burit våra skidor ovanpå hennes kalla vattnet.

Alla bär vi på ett vrede och så även hon,
Vassa isflak om våren angriper bropelarna som gett henne djupa sår.

Hon har stulit fotbollar, fiskedrag och min första tomma öl,
Hon har betalat med ljusa minnen av skratt och lycka.

Utanför Lauris bastu beundrar vi henne bäst,
när solen alltid står över horisonten och natten är ljum.

Än sjunger älven och jag kommer alltid att höra henne,
även om jag flyttar till varma, salta vatten.




Fri vers av Karvo
Läst 1035 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-02-22 19:54



Bookmark and Share


    hari lee
Ikuisesti se laulaa sydämmessäni. Vackert, orginellt, gillar särskilt stycket med stulna fotbollen och ölen.
2008-09-17

  Mangal VIP
Underbar skildring. Väckte mycket i mig. Inspiration bland annat. Gillar!
2007-07-20

  Lillasyster F
Vilken härlig hymn till älven!
2007-03-21

  Snubblaraldrig
Vackert, verkligen Vackert! :D Vilken fin text som gav så många fina bilder!
\"Hon sjunger om nu och om det som en gång var;
En bild av svart-vita dar\"

Gillade det med svart-vita dar :) Hela texten var väldigt väl skriven, fylld med många minnen, din egna måntro? :)
//Gabbi
2007-03-20

  Trubbel
vilken annorlunda text, lite sällsynt med en hyllning till en älv. kul att få läsa nåt lite annorlunda :)
du skriver väldigt bra och texten känns väldigt genomtänkt. mycket fint helt enkelt :)
2007-02-27

  Labra lege
Alla bär vi på ord inom oss som vill komma ut. Bara en äkta poet, vet, det härliga med att sprida sin hemlighet. Det här är bara början; Yhä laulaa Matti!
2007-02-22
  > Nästa text
< Föregående

Karvo
Karvo

Mina favoriter
En stor Ensam, tack