Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om skola, bildning och vikten av att tänka själv.


Angående bildningens tillstånd.

Malm i fickan, guld i ögat, cigg i munnen!
Så drack arbetarbarnen ur mimersbrunnen,
utan att veta att den hette så.
Och relevansen hos den enfalden kunde mången motivera och förstå.

Nya kategorier av pedagogiska mantran rimmar i hallarna!
Mandomen sitter i föreställningen, inte i ballarna,
och det ska vi ha för att inte veta.
Men mina förfäder och -mödrar hade inte tid att inte vara mer konkreta.

Jag ler åt dina bildningsförsök och odlar skägg!
Greken Herr Skepsis och Germanen Frihet bor vägg-i-vägg,
utan att känna till sitt samröre.
Och du, sanningen, kostar inte det rödaste öre.

Jag har två råd till lärarpöbeln som är i stånd att beträda kateder och bänk,
det första är \"Läs!\", det andra \"Tänk\"!
Allt annat är prål och pynt och förljuget blänk.






Fri vers av Janjohan
Läst 458 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-04-19 17:45



Bookmark and Share


  Elin S
Ha! Så skriver jag när jag är glatt överraskad av en text. Härligt flow och sista stycket klockrent. Intelligent och klokt och välskrivet. Bara så.
2007-06-05
  > Nästa text
< Föregående

Janjohan
Janjohan