Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En hyllningsdikt till den store kompositören Diderik Buxtehude, som dog 1707, alltså för 300 år sedan, och vars minne firas med många festivaler - såväl med hans som annan musik- i år i Europa.


Hommage a Buxtehude

Diderik Buxtehude,
mästerorganist,
din ande lever
fast din kropp varit död
trenne hundra år.

Sitter vid min orgel
med alla tusen pipor
och övar dina orgelverk,
som bland annat återfinnes
i fem band från Bärenreiter.
Vill, till din ära,
- om så blott för mig själv
och min älskade -
spela igenom alla de orgelverk,
som givits oss
som gåva.

Är, i jämförelse med dig
en liten prick på stjärnhimlen,
du som nästan var Bachs jämlike,
och som hänförde Sebastian
så att han vallfärdade alla mil
till din \"Abendmusik\" i Lybeck
och glömde bort sin tjänst.

Straffet för att fängslas av dig
var att han fängslades vid hemkomsten.
Bach sattes i cell,
där han, enligt legenden,
sägs ha skrivit sin \"lilla orgelbok\",
en skatt, som aldrig kan värdeförminskas,
en aldrig sinande brunn
av friskaste vatten.

Käre Buxtehude:
ditt geni firas i år
över, snart sagt, hela världen.
Dina kantater, din kammarmusik,
dina orgelverk,
spelas av berömda interpreter
på de bästa instrument
för hänförda lyssnare.

Låt också mig få ge dig min hyllning
fastän det instrument jag trakterar
inte tillhör
världens bästa.
Dina preludier, canzonetter, canzonor,
dina koralfantasier och förspel
må ljuda även på min orgel
och i mina, kanske ibland valhänta,
försök att komma din musik
inpå livet.

Liksom Roskilde-festivalen alltid lockar
en hänförd lyssnarskara,
som trotsar väder, sömn och mat
för att söka komma
musikens hjärta och själ
inpå livet
må även alla vänner av din konst,
käre Diderik Buxtehude,
(de kan räknas i miljoner,
(fastän vi inte hittar så många i vår by)
få fröjda sig i själen
över vad du hann att ge oss
innan du sade världen
farväl.

Ingvar

I

bland de




Fri vers av ingvar VIP
Läst 336 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-07-29 16:19



Bookmark and Share


  "Silver" VIP
Raderna flyter fram som orgeltoner och denna musik presenteras på ett tilldragande sätt. Applåd!
2007-08-01

  Lillasyster F
Har hört hans namn, men kommer inte ihåg något stycke just nu. Vilken ära att få en sådan här dikt. Det skulle han nog ha gillat!
2007-07-31

    Andrej
cheers! man blir nyfiken på hans symfonier
2007-07-29
  > Nästa text
< Föregående

ingvar VIP