Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
människans förhållande till naturen


Natur och teknik

Skogen skövlad. Tystad.
Girighetens grova spår.
Ensam fågel på bruten gren.

Över sjön. Skogens lugn.
Dimmor fladdrar i skymning.
Öring fångas med håv.

Älgen står, tittar, lyssnar.
Kameror riktas.
Vänder lugnt och går.

Grästrimmern vrålar. Pinar.
Stympar utan nåd.
Annat otänkbart.

Motorcykelns vrål.
Längs blommande sommarängar.
Kalvar springer.

Över älven. Förbrukad bågbro.
Asfalten spricker.
Små björkar, gräs och mossor.

Motorbåten rusar.
Fram och tillbaka.
Vågor mot öra och strand.

Älvens vatten. Stilla.
Lågt solljus blänker.
Virkesbilars dån längs kanten.

Övergivet växthus.
Hål i taket.
Trädkronor sticker upp.

Bäcken porlar.
Solcellsmotorn mullrar.
Kalken faller.

Helikoptern med turister smattrar.
Djur springer förtvivlat.
Fienden kommer ovanifrån.

Nöjesfiskaren fångar och kastar i,
fångar och kastar i hundra gånger.
Fisken blir utmattad eller död.

Skogsstyrelsens motorsågar ryter
i naturreservatet.
Några få träd får visst stå kvar.

Kvällens stillhet över den vilande sjön
bryts av dovt mullrande billjud
långt borta längs sjöns andra sida.




Fri vers av boen
Läst 600 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2007-09-03 23:36



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En text full av kontraster. Av hur harmonin i naturen störs av oss människor. Bra fångat och bra språk! <3

2015-11-15

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2015-09-07

    sanonym
det här fick mig att känna på både gott och ont.
jag tycker massor om hur du får fram naturens harmoni,
och människans grymhet.
bra där! applåd igen!
2008-01-05

    Trast
När de sista maskinerna brummat färdigt skall trastarna ännu sjunga!
2007-12-28

  nettus
Jag känner tystnaden i naturen och dess sprakande kraft,när jag läser detta,,
2007-12-21

  "Silver" VIP
Växelvis kontraster, det naturliga mot det onaturliga skulle man kunna säga, hela tiden. När jag läser tänker jag att precis så här är det. Texten ger väldigt tydliga bilder.

\"Älvens vatten. Stilla.
Lågt solljus blänker.
Virkesbilars dån längs kanten.\"

Jag funderar lite på slutet, varför just den strofen är just där, om det har en symbolisk innebörd för hela skeendet - naturens utmattning?
2007-09-30

  ramlar
rörande, lixom. fint.
2007-09-21

  Jean-Michel Orblin
oj du fick med mycket
2007-09-18
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen