Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kritik av frågeformulärens och enkäternas extrema enfald


Kryssboxarnas tyranni



Jag den bättre vetande undersökaren

bestämmer att världen kan indelas

i följande kategorier.

Du skall kryssa för de kategorier

som gäller för Dig.

Om kategorierna inte passar för Dig,

eller är obegripliga,

så är det för jobbigt för mig

att ta reda på

hur Du uppfattar saken

och Du kan då hellre tiga.


Om Du kryssat i

så kommer jag

att bli glad och

betrakta Ditt svar som sant

och tolka det som jag vill

utan att bry mig om

hur Du tolkar Ditt svar.

Källkritik är för mig

som kryssboxtroende

ett helt okänt begrepp.


Att Du satt ett kryss

bara för att jag velat

ha ett kryss

fast Du velat säga

något annat

kan inte vara tänkbart.

Lika otänkbart som att

Du kryssat utan att läsa

bara för att

bli av med formuläret.


Vi rör oss här med objektiva

statistiska beräkningar

och med signifikanstester,

som ger oss säkerställd

kunskap om verkligheten.

För övrigt har jag inte tid

att lyssna på Dig.

Jag måste fördjupa mig

i resultatens

matematiska innebörd.


Vilken fin tabell!




Fri vers av boen
Läst 283 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-09-10 19:24



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

boen
boen