Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Reflektioner och frågor kring Andromedagalaxen


Galaktiska skeenden




De fantastiska skeendena

i rymden kan te sig poetiska.

Det mest avlägsna objekt

det mänskliga ögat kan uppfatta

är Andromedagalaxen

som en suddig fläck på himlen.



Avståndet till den

är 2,9 miljoner ljusår.

Med sina 250 000 ljusår tvärsöver

dubbelt så stor som grannen Vintergatan.



Den har mer än en biljon stjärnor och

åtta dvärggalaxer som satelliter och

cirka 600 klotformiga stjärnhopar.

Centrum är ljusstarkt,

omgivet av spiralarmar

med blå stjärnor, stjärnhopar

och gasmoln.



Andromedagalaxen har många mysterier

Den har två kärnor,

kanske efter kollision med en mindre galax.

Trots sin storlek lättare än Vintergatan

med en gles gloria av mörk materia

Men det svarta hålet i mitten har en

massa på nästan tio gånger mer än

Vintergatans centrala svarta hål.



Andromedagalaxen och Vintergatan

rör sig mot varandra och

kan börja smälta samman

om fem miljarder år.


Detta har vi lyckats begripa

om den största galaxen

i Lokala galaxgruppen,

där ett fyrtiotal galaxer,

inräknat Vintergatan,

ingår.


Vad säger oss detta

om oss själva och vår

situation i universum?


Vad gör vi med

förståelsen?

Låter vi den

påverka våra liv?




Fri vers av boen
Läst 283 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-09-13 23:47



Bookmark and Share


  Svante
Okej, det ser ut som att jag var dåligt uppdaterad. Förlåt, jag hade fel. Hoppas att du inte tog illa vid dej.
2007-09-17

  boen
Replik till Svante

Enligt Nationalencyklopedin (1989) är avståndet 2,2 miljoner
ljusår. Astronomiska avståndsuppgifter förändras ibland. Jag
har använt mig av en färskare uppgift i boken

\"Universum - Illustrerat uppslagsverk\" (Globe förlag, 2006)
sidorna 302-303 om Andromedagalaxen. Jag har även fått
den uppgiften bekräftad i senaste numret av facktidskriften
\"Populär Astronomi\" (nr 3, sept 2007, sid 45). Båda dessa
färska källor uppger samstämmigt 2,9 miljoner ljusår. Men
det hindrar ju inte att vi kan få läsa en avvikande uppgift
om några år. Jag kan tänka mig att båda de här nämnda
källorna kan ha intresse för poeter.
2007-09-16

  Svante
Trevligt reflekterande meditativ text, kring det mest avlägsna vi kan se utan hjälpmedel. Vi har kunnat se Andromedagalaxen minst så länge vi varit något slags människor, men den är fortfarande lika långt borta för oss. Och vi ser den idag som den såg ut när vi var något slags intelligenta apor som knappt kunde använda redskap.

En liten detalj bara; är lite osäker på om 2,9 miljoner ljusår verkligen stämmer, ska det inte vara kring 2 miljoner ljusår?
2007-09-16

  Maria Zena Viklund
vi är gjord av stjärnstoft lys upp våra liv!
2007-09-14
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen