Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om öar

Vad är en ö?  En ö har utsikt över vatten åt alla håll. De som tittar på ön ser bara en del av den. Ön växer fram först när vi gör våra livslånga resor runt dess kust och vandrar längs smala stigar i öns inre. Öar är till skillnad från båtar fast förankrade. I de fall de rör sig, sker det över tidsperioder så långa att du aldrig kommer att märka rörelsen.

Social struktur  Såväl små som stora öar har namn. Grönland och Vendelsö, Rödön och Isle of Wight. Sällskapliga öar ligger i klunga och bildar samhällen som kallas skärgård. Större öar kan ha familjebildningar kring sig, så kallade kobbar och skär. Öar som härbärgerar eremiter och lunnefåglar återfinns i ensamma lägen ytterst i havet. Det finns även öar som lever under vattenytan och benämns grynnor och grund. Dessa kan stjälpa det stoltaste skepp.

Kommunikationer  Öar har stränder där besökare kan vila ut. I de fall stränder saknas, kan vit sand från Västindien skeppas dit. Vissa öar är svårare att besöka än andra på grund av sin naturliga otillgänglighet. Långa anordningar byggda av långsamt vuxet virke gör att även dessa öar öppnar sig.

Natur  Det finns öar med korta blåklockor och gulmåra, skyddade av lutande enar och slånbärssnår. Karga öar öppnar sig förbehållslöst för vinden och är själva stormtåliga, men erbjuder ringa skydd för andra när det blåser. I gengäld har de släta, lena klippor, ett underlag som lämpar sig väl för att grilla olika sorters kött. En varning bör dock utfärdas då klipporna kan spricka och köttet bli bränt av hettan. En del öar vägrar erbjuda antingen eller och envisas med att innehålla både och. Detta kan ställa till bekymmer för besökare som föredrar att dela upp öar i olika kategorier.

Uppgifter

På hemresan: Res kollektivt. Inled ett samtal med en eller flera medresenärer kring påståendet "No man is an island".

På semestern: Simma till en ännu okänd ö. Lägg örat mot stranden. Lyssna. Vad hör du?

För en stund: Välj ut en ö. Lägg den i almanackan. Ta fram den vid behov och ta stigen mot öns mitt.

 




Övriga genrer av sister mary
Läst 409 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2007-10-13 23:22



Bookmark and Share


  Tabes
Jag ler och begrundar. Vill verkligen lyssna på en okänd ö. Det har jag aldrig gjort förr. Fast vi åker nog i en liten båt dit. Ifall det är långt att simma.

Har du förresten tänkt på att om du sprider den här texten så att den blir välbekant för alla så blir den
ö-känd.
(ha ha ha... jag är så rolig när ingen är här och ber mig hålla truten...)
2007-10-14
  > Nästa text
< Föregående

sister mary
sister mary