Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Götrek och manifestet

(Dikten är inspirerad av Erik Gambys bok Pär Götrek och 1800-talets svenska arbetarrörelse. Götrek såg till att Kommunistiska Manifestet redan 1848 kom ut även på svenska. Texten var lite ändrad, och tesen att "folkets röst är Guds röst" fanns verkligen inte i Marx' och Engels' orgininal, däremot i Götreks version. )

 

 

När hantverkargesällernas träskor klapprade över
Stortorgets kullerstenar, i Gamla stans
gränder och uppåt malmarna ...

Solen hade stigit helt nära horisonten
och där var någon som anade att gryningen
fanns därborta
att något oerhört skulle hända.

Bortom Oscar den förstes jordiska rike
fanns ett annat
där folkets röst var Guds röst,
där en fattig lärling eller gesäll
kunde räta på ryggen
och vara en människa alldeles som mäster.

Är det kanske i gryningen man ser som klarast?




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 366 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-11-17 09:27



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Utmärkt! här ser vi tillbaka- och framåt!
Då är tiden att fatta beslut!
2008-11-17
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP